Zorg

Basaalcelcarcinoom: Behandeling huidkanker vanuit huis

De behandeling van huidkanker bij patiënten van het Wilhelmina ziekenhuis in Assen, ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen en het Antonius Ziekenhuis in Sneek met een basaalcelcarcinoom (vorm van huidkanker) kan thuis gedaan worden.  

Een opplakbaar lampje wordt op het te behandelen huiddeel geplakt. Dit komt in de plaats van een urenlange behandeling in het ziekenhuis. Dit komt in de plaats van een urenlange behandeling in het ziekenhuis. Op deze manier hoeft de patiënt minder naar het ziekenhuis te reizen, en kan hij in zijn eigen omgeving de therapie uitvoeren. De Tjongerschans verwacht jaarlijks ongeveer 80 patiënten op deze manier te kunnen behandelen.

basaalcelcarcinoom, huidkanker

basaalcelcarcinoom ( Bron: Youtube)

Behandeling huidkanker vanuit huis

Bij de zogenaamde ‘fotodynamische therapie’  worden de kwaadaardige huidcellen extreem gevoelig voor zichtbaar licht gemaakt door middel van een crème. Vervolgens worden deze belicht, waardoor ze afsterven. Na enkele weken worden ze door het lichaam vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen.

In de eerste behandeling wordt het overschot van het tumorweefsel van de huid voorzichtig door de dermatoloog verwijderd. Vervolgens wordt een crème aangebracht. Daarna wordt de ingesmeerde huid bedekt met afdekfolie. Over de afdekfolie wordt een lampje aangebracht. De patiënt kan met het apparaat naar huis. Na de behandeltijd van 6 uur geeft het apparaat aan dat de behandeling is beëindigd. De patiënt kan het lampje er dan af halen en weggooien. De behandelde huid moet afgedekt worden. Na een week wordt de procedure geheel herhaald.

basaal1

Drie maanden na de behandeling wordt de patiënt nogmaals uitgenodigd, om het resultaat door de dermatoloog te laten bekijken en over een eventuele vervolgbehandeling te spreken.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht