Zorg

Beugel helpt bij lichte vorm van slaapapneu

Kaakchirurg Aarnoud Hoekema van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen heeft een Amerikaanse prijs gekregen voor zijn onderzoek naar een speciale beugel voor apneupatiënten. Die heeft zijn nut bewezen.

Een roze kunstof bitje, zo ziet de beugel eruit. Alleen ’s nachts, tijdens de slaap, hoeven patiënten met apneu de beugel te dragen. Die haalt en houdt de kaken zo naar voren, dat de ademhaling niet meer stokt.

Want dit is slaapapneu: het zeker tien seconden stoppen met ademen doordat de keel dicht valt. De patiënten hebben dit vaak zelf niet door, hun partners meestal wel. Apneupatiënten snurken hard. ,,Heel hard, de buren kunnen het bij wijze van spreken horen’’, aldus Hoekema.

slaapapneu

Kaakchirurg Aarnoud Hoekema met de beugel voor patiënten met slaapapneu. Foto Noordoost

De apneupatiënten kunnen het overdag wel merken, want door de slechte slaap zijn ze vaak moe, slaperig en prikkelbaar. Sommigen vallen ongemerkt overdag eventjes in slaap. ,,Er zijn aanwijzingen dat hierdoor veel ongelukken ontstaan’’, vertelt Hoekema.

Opmars slaapapneu

Apneu is bezig met een opmars. Zeker de vorm die veroorzaakt wordt door ‘obstructie’: een lichamelijk obstakel. De tong zakt te ver weg of de huig is te lang. De aandoening komt vooral voor bij mensen met overgewicht. Ook die groep wordt groter. Meer mannen dan vrouwen blijken apneu te hebben.

Ongevaarlijk is apneu niet. Doordat de adem zo’n tien seconden lang stokt, ontstaat er een zuurstoftekort. Dit belast hart-en bloedvaten en dit kan uiteindelijk leiden tot hoge bloeddruk en hart-en vaatziekten. Een slaaponderzoek in het ziekenhuis kan uitwijzen of de patiënt apneu heeft en in welke mate.

CPAP

Wie meer dan dertig keer per uur ten minste tien seconden lang stopt met ademen, krijgt doorgaans een speciaal masker, de zogeheten CPAP, aanbevolen. Het masker blaast tijdens het slapen voortdurend lucht naar binnen zodat er ruimte is om vrij te kunnen ademen.

,,Om dit goed te accepteren moet de patiënt meestal wel matige of ernstige klachten hebben. Voor mensen met een milde vorm van apneu is het apparaat dan ook vaak ongeschikt’’, aldus Hoekema. Een andere mogelijkheid is een operatie. Dan worden de obstakels operatief gecorrigeerd. ,,Zo’n operatie wil niet iedereen.’’

Beugel

Het masker en de operaties kennen al wat een langere geschiedenis, aldus Hoekema. De beugel is van de laatste tien jaar. Hoekema deed wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheden van de beugel. In 2007 promoveerde hij er op. Zijn onderzoek wees uit dat een beugel een goed alternatief is voor mensen met een lichte of matige vorm van apneu.

Het kunststof bitje zorgt ervoor dat de onderkaak zo’n 10 millimeter naar voren schuift, waardoor tijdens de slaap de keel niet dichtknijpt en van apneu geen sprake meer is. De kaakchirurg maakt, ook in Heerenveen, intussen deel uit van het team medisch specialisten (longartsen, neurologen en keel-, neus-en oorartsen) dat zich bezighoudt met deze groep patiënten.

Bitje op maat

,,De praktijk wijst uit dat de meeste patiënten een CPAP nodig hebben. Ongeveer een derde komt hier terecht voor de beugel.’’ De kaakchirurg maakt het bitje op maat. Hoekema krijgt enthousiaste verhalen terug van zijn patiënten. ,,De meeste wennen vrij snel aan de beugel. In het begin kan het wat pijn doen aan gebit of kauwspieren, maar meestal gaat dat over.”

,,Wie er niet aan kan wennen, kan altijd nog een operatie overwegen.’’ Dat laatste is ook mogelijk als de apneupatiënt de hulpmiddelen zat is. Hoekema schat dat er ruim honderd patiënten per jaar naar de Tjongerschans komen, waarbij uiteindelijk een beugel wordt aangemeten. ,,Hier is het een gangbaar hulpmiddel.’’

Argwaan voor de beugel

Dat is anders in Amerika, waar deze behandeling van slaapapneu minder ver is dan hier, vertelt Hoekema. Daarom is hij ook blij dat zijn proefschrift ook daar de wetenschappelijke erkenning heeft gekregen. ,,Ze hadden daar eerst nogal wat argwaan voor de beugel, maar dat verandert nu gelukkig.’’

 

Dit artikel is eerder in de Leeuwarder Courant gepubliceerd.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht