Zorg

Diarree in arme landen levensbedreigend. Wat veroorzaakt diarree?

Diarree is bij kinderen in arme landen de grootste doodsoorzaak. Per dag sterven er wereldwijd 2200 kinderen aan. Eind dit jaar voeren dj’s van 3FM in het Glazen Huis in Leeuwarden zeven dagen actie voor de bestrijding van diarree. Sanne van den Hengel (30) van Wetsus  vertelt over haar onderzoek naar virussen die diarree veroorzaken.

diarree

Het adenovirus, een van de veroorzakers van diarree. Foto: LUMC

Diarree wordt veroorzaakt door een virus. Wat is een virus?

“Een virus is geen levend organisme, maar ook niet dood. Het is een soort ondode, die een gastheer nodig heeft om zich voort te kunnen planten.”

Wat valt er te zien aan een virus?

“Weinig. Een bolletje met voelsprieten waarmee het de gastheercel herkent. Het heeft geen voor-of achterkant, soms wel een onder-en bovenkant. Het enige wat het omhulsel bevat, is DNA met een code voor de eiwitten die voor het virus van belang zijn.”

Wat doet een virus?

“Een virus kan maar heel weinig: binnendringen in een cel, de gastheer in een nieuwe modus zetten en zich vermeerderen met behulp van ’bouwmaterialen’ van de gastheercel. In sneltreinvaart ontstaan honderden nakomelingen. Na verloop van tijd barst de cel, spatten de virussen alle kanten op, en kunnen ze andere cellen binnendringen.”

Waarom vinden we virussen eng?

“Omdat ze ziekten veroorzaken die niet te behandelen zijn met medicijnen. Tegen bacteriën wapenen we ons met antibiotica, tegen virussen is ons eigen afweersysteem het belangrijkste afweermechanisme.”

Hoe veroorzaakt een virus diarree?

“Normaal nemen darmen vocht en voedingsstoffen op en geven die door aan de rest van het lichaam. Die functie wordt verstoord wanneer een virus een infectie veroorzaakt in darmwandcellen. Vocht en voedingsstoffen kunnen niet meer worden opgenomen, en je krijgt waterige poep. Diarree is eigenlijk een beschermingsmechanisme van je lijf om de ziekteverwekker zo snel mogelijk te lozen.”

Wat maakt het diarreevirus bij kinderen in arme landen zo gevaarlijk?

“Diarree zorgt ervoor dat vocht niet meer wordt opgenomen, waardoor je heel snel uitdroogt. In de rijke wereld gebruiken we infusen om uitdroging tegen te gaan. In arme landen zijn meestal geen infusen voorhanden. Door uitdroging raken allerlei belangrijke processen in de hobbel, zoals het transport van voedingsstoffen, de afvoer van afvalstoffen (urine), de regulering van de bloeddruk en de temperatuur. Dat kan dodelijk zijn. Jonge kinderen zijn gevoeliger voor uitdroging dan volwassenen. Bovendien is het zo dat hun lichaam niet snel kan reageren op een virus. Dat komt doordat bij jonge kinderen het geheugen van het immuunsysteem nog opgebouwd moet worden. Als het virus voor de eerste keer langskomt, is er nog geen herkenning. De indringer heeft dus relatief veel tijd om zich voort te planten. Het duurt enige tijd voordat het lichaam doorheeft wat het is, en afweergeschut in stelling kan brengen.”

Hoe komt het virus eigenlijk in het water terecht?

“Bijna iedereen is drager van het virus, maar de meesten hebben antistoffen en merken er dus niets van. Maar je poept ze wel uit. Als die ontlasting in het (drink)water terecht komt, en je wast je handen niet nadat je ermee in aanraking bent gekomen, loop je gemakkelijk een infectie op. Het drinken van besmet water of het eten van voedsel dat bereid is met besmet water heeft hetzelfde effect. Waterzuiveringsinstallaties in arme landen zijn vaak niet in staat om alle virussen uit het water te filteren.”

Aan welke oplossingen werkt u?

“Ons doel is om een waterzuivering te ontwikkelen die virussen uit het water haalt of onschadelijk maakt. De methode moet bovendien goedkoop zijn, dus betaalbaar in arme landen. Op dit moment kijken we speciaal naar ultraviolette bestraling (UV) door de zon. De zon bootsen we in ons laboratorium na met een UV-installatie. Van UV is bekend dat het schade aan het DNA toebrengt, maar we onderzoeken ook of het iets met het eiwitomhulsel doet.

Ook kijken we naar de inzet van bepaalde metalen waarvan bekend is dat ze interactie met eiwitten aangaan waardoor de mantel beschadigd kan worden. Elk virus reageert anders op een bepaalde behandeling. Uiteindelijk willen we kunnen voorspellen welke methode, of welke combinatie van methodes, voor welk virus het meest effectief is. Binnenkort starten we ook een onderzoek waarbij we met behulp van membranen (plastic folie met gaatjes) virussen willen verwijderen uit drinkwater. We mikken op een goedkope, robuuste mini-zuivering voor huishoudens in ontwikkelingslanden.”
Dit verhaal is eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht