Zorg

Psychische klachten door crisis. Zorgen om sterke toename complexe hulpvragen

Huisartsen in Nederland maken zich zorgen om het gebrek aan hulp voor mensen met psychische klachten. Dat stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) na een peiling onder meer dan achthonderd huisartsen.

psychose, psychische klachtenHet aantal mensen met psychische klachten is in het laatste halfjaar sterk toegenomen, constateert 56 procent van de huisartsen. Volgens 45 procent van de huisartsen zijn er ook steeds meer patiënten met complexe klachten.

Ontstaan toename psychische klachten

De toename aan patiënten met psychische klachten is volgens de LHV te wijten aan de economische crisis en de daarbij behorende problemen. Het is vaak zo dat mensen die worden doorverwezen naar bijvoorbeeld een psycholoog, afzien van dat bezoek. Zo blijft het probleem bestaan.

Psychische klachten

Daarnaast is het de bedoeling dat psychische klachten meer in de huisartsenpraktijk worden behandeld. Er zijn volgens de huisartsen steeds minder mogelijkheden om mensen door te verwijzen naar de meer gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (GGZ). “De huisarts is als vertrouwenspersoon van de patiënt bij uitstek in staat deze zorg te leveren”, vindt Steven van Eijck, voorzitter van de LHV. “Maar dan moet er wel voldoende capaciteit zijn om mensen met complexere klachten door te verwijzen. Dit onderzoek laat helaas een ander beeld zien.”

Doorverwijzen

Een derde van de huisartsen vindt dat de doorverwijsmogelijkheden naar de GGZ verslechteren. Van Eijck: “Dit is echt een zorgelijke ontwikkeling. Alle spelers in de keten, van huisarts tot psycholoog en psychiater, willen voorkomen dat een moeder van twee kinderen met een ernstige depressie – die niet door de huisarts behandeld kan worden – langer langs de kant staat dan nodig. Feit is dat er minder geld beschikbaar is voor meer gespecialiseerde hulp. Maar daarvan mag de patiënt nooit de dupe worden.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht