Zorg

Verslaving aan drank. Fries grijpt vaker naar de fles bij werkstress

Ruim een kwart van de Friese werknemers heeft behoefte aan drank of drugs bij stress op het werk. Dat is het hoogste percentage van alle provincies.

verslavingOok vermoedt ruim een op de drie Friese werkenden een verslaving bij zijn of haar collega.

Werkstress

Landelijk gezien leidt verhoogde stress op de werkvloer bij ruim 17 procent van de werknemers tot gebruik van verdovende middelen; ruim een op de vijf vermoedt een verslavingsprobleem bij een collega. Ter vergelijking: in Groningen verlangt slechts 11 procent naar drank of drugsconsumptie en verdenkt 19 procent een collega hiervan.

Marktonderzoek

Dat blijkt uit een online marktonderzoek onder ruim achthonderd Nederlanders, uitgevoerd door MWM2 in Amsterdam in opdracht van U-center. Dit is een particuliere kliniek in het Limburgse Epen die samenwerkt met de Universiteit Maastricht. Het gaat om een representatieve steekproef onder de Nederlandse bevolking.

Verslaving

De onderzoekers vroegen bewust naar vermoedens van verslaving bij collega’s. ,,Wat collega’s zien, is vaak betrouwbaarder dan wat een werkgever denkt’’, stelt Ingrid Weijnen, psycholoog en directeur behandeling bij U-center. De helft van de Friezen denkt dat de werkgever niet op de hoogte is van de verslaving van zijn personeel.

Gissen

U-center heeft niet onderzocht wat de oorzaak is van de grotere behoefte van Friese werknemers aan drank of drugs. ,,Dat blijft gissen, maar we hebben wel een vermoeden. Friezen staan over het algemeen niet bekend als extraverte mensen die hun ziel op tafel leggen. Bij stress zoeken ze dus een andere uitlaatklep’’, oppert woordvoerder Dave Cohen van de kliniek.

Vanwege diezelfde introversie zijn werkgevers volgens hem lang niet altijd scherp op de verslaving. ,,Zolang iemand gewoon functioneert, zegt men al gauw: het is een privéaangelegenheid. Maar bij goed werkgeverschap hoort ook dat je zorgt voor de gezondheid van je werknemers.’’

Wijzen op verantwoordelijkheid

U-center wil werkgevers met het onderzoek wijzen op hun verantwoordelijkheid. ,,Als je er niks aan doet, wordt het probleem alleen maar erger. Maar als je er op tijd bij bent, kun je een verslaving prima ambulant behandelen’’, stelt psycholoog Weijnen. ,,Ik sprak vanmiddag nog een cliënt die zei: het is mij prima gelukt om een dubbelleven te leiden, maar ik was er bij gebaat als mijn werkgever dit probleem gesignaleerd zou hebben.’’

Verslaving taboe

Weijnen: ,,We hebben hier ooit een huisarts van het Friese platteland gehad. Die liet zich in de Limburgse heuvels aan zijn verslavingsprobleem helpen, want als de hele goegemeente van zijn probleem zou weten, kon hij wel inpakken met zijn praktijk.’’
Verslaving blijkt nog altijd een taboe te zijn op de werkvloer. De angst voor de gevolgen van een verslaving op hun loopbaan is vooral groot bij werknemers boven de vijftig en bij vrouwen: 49 procent van de vrouwen denkt dat een verslaving tot ontslag kan leiden. Dit geldt voor 18 procent van de mannen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht