Zorg

Stefan Bakker naar games met ‘tweedehands’ hart na transplantatie

Dat Stefan Bakker deze week naar Durban in Zuid-Afrika afreist om daar mee te doen aan de World Transplant Games, waar hij deelneemt aan de 200 meter sprint en het tennistoernooi, had hij vijf jaar geleden niet durven dromen. 

Stefan Bakker - Foto: Flevobeeld.nl

Stefan Bakker – Foto: Flevobeeld.nl

Erfelijke hartspierziekte

De Lelystedeling (26) had toen nog niet eens de energie om in één keer een trap op te lopen. ,,Onderweg moest ik drie keer rusten.” Van een sportieve knul, die niet rookte, veel sportte en met mate dronk, veranderde hij in een jonge student die nergens energie voor had. Een erfelijke hartspierziekte was de oorzaak. Een ziekte die zijn moeder in november 2006 het leven kostte. Zij overleed drie maanden nadat zij een nieuw hart had gekregen.

Steunhart

,,Voor haar kwam het hart eigenlijk te laat. Ze ging al te zwak de operatie in.” In 2008 werd Bakker in een paar maanden tijd ook doodziek. Omdat hij zo hard achteruit ging, was een nieuw hart op korte termijn noodzakelijk. De kans bestond dat die te laat beschikbaar was, daarom werd beslist om Bakker tijdelijk een steunhart te geven. Een pomp waarmee de circulatie tijdelijk op gang werd gehouden. ,,Vier maanden lang leefde ik met een machine.’
Toen kwam het nieuws dat een hart beschikbaar was. ,,Een dag die ik nooit zal vergeten.” Een operatie volgde en het herstel verliep voorspoedig. Er gingen steeds meer deuren voor hem open. Inmiddels is Bakker weer de sportieve, gezonde student die hij jaren geleden was. ,,Met mijn tweedehands- hart kan ik bijna alles weer doen.”

Medailles met tweedehands hart

In 2011 besloot hij zelfs mee te doen aan de Europese Spelen voor Hart, – en Longgetranssplanteerden. Daar viel hij flink in de medailles. Enthousiast geworden door die prestaties, besloot hij ook een plaats te willen bemachtigen voor de World Transplant Games. Het evenement is in de loop der tijd uitgegroeid tot een professioneel geleid wereldtoernooi waar zo’n vijftig landen aan deelnemen met in totaal ongeveer 1.500 getransplanteerde atleten. Bakker heeft niet alleen als doel om daar een prestatie neer te zetten. ,,Mijn deelname moet ook de donorregistratie onder de aandacht brengen.”
Dat mensen soms te makkelijk de beslissing maken om zich niet te laten registreren maakt Bakker boos. ,,Je kan er immers levens mee redden.’ Bakker hoopt op een medaille tijdens zijn Zuid-Afrikaans avontuur. ,,Maar daar staan is überhaupt al een prestatie voor de deelnemers”, besluit hij.

(Dit verhaal is gepubliceerd in de krant van Flevoland)

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht