Zorg

Psychopaten kunnen zich tóch inleven, maar niet spontaan

Psychopathische seriemoordenaars zoals Hannibal Lecter en Jack the Ripper spreken tot de verbeelding en bekend is dat in de Nederlandse gevangenissen en tbs-instellingen ook relatief veel psychopathische patiënten verblijven.

psychopaat

Hannibal Lecter

Onderzoek van het UMCG laat zien dat mensen met een psychopathische stoornis zich toch wel kunnen inleven in de gevoelens van anderen. Ze doen dat alleen niet automatisch.

Psychopathie

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Dr. S. Van Mesdagkliniek registreerden de hersenactiviteit van twintig patiënten met psychopathie in een MRI-scanner. De proefpersonen kregen filmpjes te zien van twee personen die elkaar op liefdevolle, afwijzende of pijnlijke manier aanraakten.

Vervolgens kregen ze de filmpjes opnieuw te zien, maar dan met de instructie zich in te leven in de gevoelens van de gefilmde personen. Na de instructie bleken de deelnemers veel meer empathie te voelen dan ervoor, zelfs vrijwel evenveel als ’normale’ mensen in de controlegroep. Dit suggereert volgens de onderzoekers dat mensen met psychopathie wel de capaciteit hebben om zich in te leven in de gevoelens van anderen, maar dit spontaan minder sterk doen.

Manipuleren

“Bij mensen met psychopathie is het vaak moeilijk het als stoornis te zien, omdat ze veel manipuleren en misbruik maken van anderen”, zegt onderzoeker Harma Meffert. “Het zou natuurlijk kunnen dat ze hun empathisch vermogen inzetten wanneer dat nodig is. Een andere mogelijkheid is dat ze spontaan minder goed signalen uit hun omgeving oppikken.”

Omdat misdadigers met psychopathie vaak een bedreiging vormen voor de samenleving, is het van belang een therapie of training te ontwikkelen. Onder de gewone bevolking heeft 1 procent de persoonlijkheidsstoornis, terwijl het onder de mannelijke gevangenisbevolking om 10 procent gaat. “Er moet meer onderzoek komen naar het vermogen om zelf de empathie aan of uit te zetten”, meent Meffert. “Hoe kun je mensen trainen zodat ze zich spontaan meer inleven in anderen? Of hebben ze altijd een aanwijzing van buitenaf nodig?”

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht