Zorg

Dikke vriendjes: De weegschaal en ik! – Column Marielle de Vries

Weegschaal

Ik heb een haat-liefde verhouding met de weegschaal. In het verleden was de haat groter dan de liefde, maar ik begin de weegschaal steeds meer als mijn vriend te zien. Want als de getalletjes naar beneden gaan, betekent dat dat ik goed bezig ben. En als ze omhoog gaan of gelijk blijven, dan is er nog niets aan de hand, maar kan ik tijdig ingrijpen.

Sinds kort heb ik weer een weegschaal in huis. Twee zelfs. Een om mezelf te wegen en een om mijn eten af te wegen. Voordeel van die laatste is dat ik dan niet teveel eten maak en dus ook zuiniger omspring met alle gezonde lekkernijen die ik ingeslagen heb. In het verleden maakte ik een hoeveelheid eten op gevoel en belandde een deel in de vuilnisbak. Zonde! Nu eet ik op, wat ik maak en heb er genoeg aan.

Obsessief

De personenweegschaal staat op een zichtbare plek in mijn huis. Ik sta er een keer in de week op om te zien of ik vorderingen maak. Lange tijd was ik huiverig om er weer een aan te schaffen. Ik werd heel obsessief van de cijfertjes. Als ik geen gewicht kwijt was geraakt dan vond ik mezelf slecht en ging ik nog minder eten. Het kwam niet in mij op dat mijn lijf wel eens in de spaarstand zou kunnen staan omdat ik al te weinig at. Elke extra calorie, die ik dan binnenkreeg werd vervolgens omgezet in nog meer vet.

Brandstof

Inmiddels ben ik er allang achter dat ik genoeg brandstof nodig heb om mijn lichaam draaiende te houden. Dus eet ik vijf tot zes keer op een dag. Meestal gezond en heel soms ongezond omdat ik denk dat ik dat lekker vind. Vervolgens kom ik tot de conclusie dat gezond toch lekkerder is.

IJskoekje

Vanille-ijs

Afgelopen week mocht ik van mezelf een bolletje vanille-ijs van de Italiaan. Omdat ik vond dat ik daar zin in had. Na drie likken kwam ik tot de ontdekking dat het me niet smaakte. Vroeger zou ik het ijsje toch hebben opgegeten. Nu gooide ik het weg. Waarom iets in mijn lijf stoppen waar ik niet van geniet?

En de weegschaal? Woensdag stond ik op het hightec ding van mijn diëtiste. Mijn knikkende knieën maakten plaats voor blijdschap toen bleek dat ik anderhalve kilo lichter ben dan vier weken geleden. Helemaal omdat ik twee kilo vet ben kwijtgeraakt en een halve kilo spiermassa heb gewonnen. Wij waren deze week dus dikke vriendjes, de weegschaal en ik.

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht