Zorg

Zwangere ZZP’er kan belasting terug vragen.

Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP) die een uitkering hebben ontvangen tijdens een zwangerschapsperiode hebben wellicht ten onrechte hierover belasting betaald. Dat stelt de NOAB, vereniging voor belastingadviseurs.

Hierdoor hebben ZZP’ers met een inkomen van ca. € 50.000,- al snel € 7500,- teveel belasting betaald. Het betreft hier belasting op een uitkering van een arbeidsongeschiktheidsverzekeraar.

zwanger

Uitkering en zwanger

Tot nu toe werd een uitkering tijdens een zwangerschapsverlof gezien als inkomen en werd daarover inkomstenbelasting betaald. De NOAB ontdekte dat een verzekeraar de uitkering als onbelast aanmerkte. Vervolgens is men gaan informeren bij de Belastingdienst. Volgens Martien Hermans van de NOAB is er inmiddels duidelijkheid: de uitkering is niet belast omdat zwangerschap geen ziekte is.

Zwangerschapsuitkering

Iedereen die in de afgelopen jaren een zwangerschapsuitkering heeft gehad van een verzekeraar (en daar inkomstenbelasting over heeft betaald) kan bij de Belastingdienst het teveel betaalde terug vragen. Indien de belastingaanslag al definitief is verklaard kan dit via een ‘ambtshalve vermindering’ aangevraagd worden.

Belastingdienst

Een verzoek tot ambtshalve vermindering dienst schriftelijk te worden ingediend bij de Belastingdienst. Dat kunt u zelf doen maar ook laten uitvoeren door een belastingadviseur of accountant. In het verzoek dient u aan te geven om welke aanslag het gaat en waarom u vindt dat die aanslag verminderd moet worden. Het verzoek is in te dienen tot 5 jaar na het einde van het jaar van aanslag. Vervolgens zal de Belastingdienst reageren binnen 8 weken.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht