Zorg

De poep- en plasproblemen te lijf

Bij Kalkdijk Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum werken gespecialiseerde fysiotherapeuten en andere deskundigen, die mensen met plas-, ontlastings-, verzakkingsen seksuele problemen helpen. De groep patiënten is groot, maar de gêne ook.

plasprobleem
Op poep- seks- en plasproblemen, rust nog altijd een groot taboe. Terwijl veel mensen er last van hebben.

Seks- Poep- Plasprobleem

Pijn, verstopping, ongewild urine- en ontlastingverlies en erectiestoornissen zijn klachten waarvan de oorzaak vaak ligt in een gespannen of overactieve bekkenbodem. Dat is de groep spieren tussen het schaam- en staartbeen.
De wachtkamer bij Kalkdijk Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum, vlak achter het Cambuurstadion in Leeuwarden, is klein en huiselijk. Dat is met opzet, aldus Jenneke Kalkdijk.

Schaamte

,,Ondanks dat iedereen dagelijks meerdere keren naar het toilet moet, is er een schaamtegevoel als daar iets mis mee is. Het komt dicht bij de emoties. Daarom is onze houding in deze praktijk zo belangrijk. We willen proberen mensen het gevoel te geven dat ze hier welkom en veilig zijn.’’

Wekelijks ontvangen de vier gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten, de incontinentieverpleegkundige, de menopauzeverpleegkundige, de diëtiste en de osteopaat van het centrum zo’n 150 tot 200 patiënten.

Behandeling

Ze worden onder meer geholpen met voedings- en drinkadviezen en incontinentiemateriaal, maar de behandelmethodes gaan veel verder. ,,Bij iemand met urineverlies gaan we eerst drie kwartier praten. We willen weten wat bijvoorbeeld de invloed van de klachten op de kwaliteit van leven is. En we willen weten hoe de patiënt plast.’’ Daarvoor beschikt het centrum over een aparte wc. ,,Daar kunnen we onder andere de kracht van de straal meten.’’

Ook kan het centrum een scan van de blaas maken om te kijken of men die ook daadwerkelijk leeg plast. ,,We hebben meerdere onderzoek- en behandelmethodes, onder andere met elektrodes die we aanbrengen op het lichaam om de activiteit van de bekkenbodemspieren te kunnen meten. Dit kunnen we ook aan de patiënt zichtbaar maken.’’

Oefeningen

De fysiotherapie houdt onder andere een aantal oefeningen in. Bovendien leren de deskundigen de patiënten onder meer hoe ze het beste kunnen zitten op het toilet en zichzelf kunnen ledigen. Daarmee is vaak veel mis.

Zelfs al op vroege leeftijd, vertelt kinderbekkenfysiotherapeut Barbara Hettema. ,,Het zindelijk worden van kinderen gaat niet altijd goed.’’ De ouders willen dit erg graag, maar het lukt het kind niet altijd of het kind is te veel afgeleid, terwijl het naar de wc moet. Het gevolg is dat het kind verstopt raakt of urine of ontlasting verliest. Hettema: ,,Sommige kinderen gaan zelfs maar een keer in de week naar de wc om te poepen. Dat is niet goed.’’

Oorzaak problemen

Wie op jonge leeftijd problemen heeft met de toiletgang, heeft die op latere leeftijd vaak ook. Kalkdijk vindt het opvallend dat het centrum de laatste tijd veel mannen tussen de twintig en de veertig jaar behandelt.
Oorzaak: de gehaaste levensstijl met veel stress. ,,Als je het toiletbezoek alsmaar uitstelt, dan raakt de bekkenbodem overactief en gespannen’’, aldus Kalkdijk. Dat kan grote gevolgen hebben.

Urineverlies

Mannen verliezen urine of krijgen pijn in de geslachtsdelen of erectiestoornissen. ,,Veel mannen denken dat ze drie of vier keer per dag moeten plassen, maar zeven tot acht keer is normaal.’’ Stress kan veel problemen opleveren. Het beste is om ontspannen op het toilet te gaan zitten. ,,Niet persen als je moet poepen.’’ Wie dat wel doet, heeft een verhoogde kans op aambeien, verzakkingen of andere narigheid.

Goed toiletgedrag kan veel ellende en operaties aan aambeien of verzakkingen voorkomen, zegt Kalkdijk. Toch behandelt het centrum veel patiënten voor en na een chirurgische ingreep.

Het werkt samen met medisch specialisten, zoals urologen, maag-darm-leverartsen, chirurgen en gynaecologen, van het MCL en UMCG. Maar patiënten kunnen ook rechtstreeks met bekkenbodemproblemen naar het centrum.

Obstipatie

Opvallend is dat ook een groot deel van de klachten te maken heeft met psychische of emotionele problemen. Kalkdijk: ,,Als je bijvoorbeeld kijkt naar de patiënten met obstipatie.

Uit onderzoek blijkt dat een derde een negatieve seksuele ervaring heeft gehad of geconfronteerd is geweest met lijfelijk geweld. Bij het prikkelbare darmsyndroom is dat percentage nog hoger: tussen 34 en 44 procent. Lijf en geest zijn niet te scheiden, dat zien wij hier ook.

Ook die mensen moeten zich veilig voelen in ons centrum om hun klachten te verminderen.’’

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht