Zorg

Plasangst onderschat sociaal probleem

Wil je net lekker gaan plassen, komt er iemand naast je staan bij het urinoir en lukt het plotseling helemaal niet meer. Een situatie die veel mannen wel zullen herkennen. Maar bij sommige mensen wordt de angst om te plassen bijna een fobie.

plasangstPlasangst oftewel paruresis wordt niet serieus genoeg genomen, vindt hoofddocent klinische psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen Theo Bouman.

Plasangst

Vrouwen en mannen die bijna niet meer buitenshuis durven te plassen uit angst dat iemand ze hoort of ziet. Mensen die niet meer naar feestjes durven en erg weinig drinken. En in het ergste geval mensen die naar het ziekenhuis moeten om gekatheteriseerd te worden.

”Het is misschien niet het ergste probleem dat er bestaat op de wereld maar wel een belangrijk sociaal probleem”, zegt Theo Bouman. ”Als je er niets aan doet, kunnen mensen tientallen jaren lang een problematisch leven leiden. Het kost de samenleving ook veel geld aan ziekteverzuim en zorgkosten.”

Plasangst nog onbekend

Bouman houdt zich al een aantal jaren bezig met plasangst en merkte dat er wereldwijd nog maar erg weinig over bekend is. Het begint meestal in een milde vorm. ”Je staat voor een urinoir en denkt, ’nou, degene naast me staat wel erg lekker te klateren, nu ik nog…’ Je denkt: ’diegene naast me zal wel denken, wat duurt het lang, die staat zeker met zichzelf te spelen’. Dan doe je je handen maar op je rug maar wordt je jongeheer afgeknepen door de rits en dan wil het helemaal niet meer.” Bouman noemt dit de ’faal-momenten’.

Schaamte

Maak je die vaker mee en heb je aanleg voor verlegenheid en overmatige aandacht voor wat anderen van je zouden kunnen vinden, en heb je last van een zekere schaamte voor je lichaam, dan kan er langzaam maar zeker paruresis ontstaan. ”Als je dat een keer hebt, zit het niet tussen je oren maar tussen je benen. Het lukt gewoon niet meer om te plassen.”
Hulpverleners en artsen zouden plasangst eerder moeten herkennen, vindt Bouman, want de patiënten zelf beginnen er meestal niet over. Uit schaamte.

Fobie

Terwijl het wel prima te behandelen is. ”Uit mijn onderzoek blijkt dat het veel lijkt op een sociale fobie. Het is te behandelen met cognitieve gedragstherapie.

Eerst moet je snappen hoe het zo gekomen is. Daarna komen vragen als: ’wat gaat er door je heen als je voor het urinoir staat’. En: ’hoe gedraag je je als je naar de wc moet’. Met kleine oefeningen zoals ’ga eens een tijdje met je broek aan bij een urinoir staan en observeer’, ga je mensen motiveren om weer gewoon te gaan plassen.”

Bouman doet meer onderzoek naar wat hij noemt ”ogenschijnlijk niet alledaagse angsten”, zogeheten somatische pre-occupaties. Zoals braakangst en ziektevrees (hypochondrie). Of de body dismorphic disorder, vermeende lelijkheid. ”Het zijn allemaal zaken die 95 procent van de bevolking misschien wel eens in milde vorm heeft. Maar bij 5 procent leidt het tot grote problemen die vaak niet aangepakt worden omdat mensen zich schamen. Terwijl het niet nodig is er al te lang aan te lijden, er is een behandeling.”

Lees het volgende artikel:

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht