Zorg

Miltvuur. Gifspoor uit het verleden door miltvuurbosjes

Pestbosjes jagen angst aan. ,,Daar liggen zieke koeien begraven.’’ Hoe gevaarlijk zijn ze eigenlijk nog?

Miltvuurbosje. Foto Leeuwarder Courant/ Siep van Lingen

Miltvuurbosje. Foto Leeuwarder Courant/ Siep van Lingen

Dodelijk vuur

De Bacillus anthracis (anthrax, miltvuur) bevat een voor mensen en dieren dodelijk gif. Dit toxine breekt het natuurlijk afweermechanisme in het lichaam af. Door de snelle celdeling is er op een bepaald moment zoveel gif in het lichaam opgebouwd, dat antibiotica niet meer helpt. Het gif hoopt zich op in de lymfeklieren en de milt. Daar ontstaat een grote ontsteking, die als een soort vernietigend vuur in de meeste gevallen fataal is voor de patiënt. Dat verklaart ook de aanduiding miltvuur.

Miltvuur stond eind 2001 wereldwijd in de belangstelling door de ’poederbrieven’ die in de Verenigde Staten naar personen en instanties werden gestuurd. Bij het openmaken kwamen anthraxsporen vrij. Dat leidde tot 22 besmettingen en vijf dodelijke slachtoffers. De daders zijn onbekend gebleven.

Miltvuurbosjes

Er liggen kleine eilandjes in het Friese landschap, waar de tijd al tientallen jaren, soms zelfs eeuwen, stilstaat. Het heeft iets van een sprookje, maar dan wel een macaber sprookje, want eigenlijk zijn deze minibosjes massagraven. De plekken waar boeren ooit hun door ziekten getroffen vee onderspitten. Ze groeven er een sloot omheen en zetten er bomen op, om de plaats te markeren waar de mens niks meer te zoeken had.

Pestbosjes, miltvuurbosjes, witte kuilen: Friesland had er wel een kleine honderd. Nog steeds kennen boeren en burgers wel plekken uit hun omgeving, die met geheimzinnigheid zijn omgeven. Van generatie op generatie verbieden ouders hun kinderen in dat ene bosje te spelen. Het is gevaarlijk, zeggen ze. Maar hoe en wat en waarom, dat weet vaak niemand meer.

En precies dat maakt het natuurlijk extra aantrekkelijk, ,,Want dan is het spannend’’, zegt landschapsdeskundige Jacob van der Vaart uit Broek. Hij werkte dik dertig jaar als onderzoeker bij de Fryske Akademy en heeft zich meermaals over de Friese miltvuurbosjes gebogen. En als jonkje, opgegroeid in Delfstrahuizen, ontkwam ook hij niet aan de aantrekkingskracht van een verboden plek.
,,Er werd tegen ons gezegd dat we daar niet mochten komen’. Mijn ouders zeiden dat daar dode koeien begraven lagen.Wij vonden dat naturlijk erg spannend.’’ ’s Winters, als de sloot om het pestbosje bevroren was, waagden de jonge onderzoekers het erop. ,,We waren misschien negen of tien. Er was niets te zien. Maar het was geheimzinnig en verboden en daarom wilden we er juist kijken.” 

Rampspoed

Pestbosjes zijn sporen uit een ver verleden. Uit een tijd dat er nog geen auto van de Rendac kwam voorrijden om dood veeaf te voeren. Eeuwen geleden veroorzaakten besmettelijke ziekten als rundveepest, longziekte, veetyfus en miltvuur rampspoed op het platteland.

Epidemieën vaagden complete veebestanden weg. Er kwam een begraafplicht voor de dode dieren, waarmee vervolgens de hand werd gelicht. Huiden werden toch verkocht, vlees alsnog gegeten.

De ontwikkeling van het enten halverwege de negentiende eeuw zorgde ervoor dat het massale afmaken van vee niet meer nodig was. Na 1855 werd het afgeschaft. Er kwamen geen massagraven meer bij, vol met ongebluste kalk bestrooide dieren. De pestbosjes die er zijn, stammen dus van voor 1855 en vormen een herinnering aan een niet zo goeie ouwe tijd.

Angst

Einde verhaal? Nee, zeker niet. Want de bosjes boezemen nog altijd angst in. Niemand weet namelijk of er wat begraven ligt, en wat dat dan precies is. Of het vee met tyfus of longpest was bijvoorbeeld. Of miltvuur. En dan gaan er alarmbellen rinkelen.

Want de sporen van de miltvuurbacterie zijn taai en kunnen tientallen jaren onder de grond overleven en infecties veroorzaken. Een spore is een soort overlevingscapsule met extreme eigenschappen. Ze kunnen eeuwenlang goed blijven.

Anthrax

Anthrax Hendrik-Jan Roest, hoofd afdeling bacteriologie en tse’s van het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad: ,,Het is een overlevingsstrategie van de anthraxbacterie. Sporen kunnen tot wel zeventig jaar actief blijven. En na een winterslaap weer tot leven komen als ze de juiste voedingsbodem vinden.’’

Gevaar

,,Bij die miltvuurbosjes liggen een boel dode dieren. Sommige zijn misschien besmet geweest toen ze werden afgemaakt maar er zijn er ook die acuut zijn doodgegaan aan miltvuur. Daar zaten dan heel veel sporen in. Dat maakt zo’n plek tricky.’’
,,Aan de andere kant onderzoeken wij al jaren gevonden botten en hebben we zeker de laatste tien jaar nooit sporen aangetroffen. De kans dat je door botten met miltvuur besmet raakt is erg klein. Maar het kan wel.’’

Waarschuwing

Rijkswaterstaat nam in ieder geval het zekere voor het onzekere en plaatste een waarschuwingsbord bij de werkzaamheden aan de Haak om Leeuwarden. Daar ligt bij Techum namelijk ook een verdacht bosje. Woordvoerster Saskia Dijkema van het projectbureau: ,,Echt zeker dat het een miltvuurbosje is, zijn we niet. Maar de projectleider hoorde er verhalen over. En het bosje heeft wel de kenmerken van een pestbosje. Daarom hebben we het bord geplaatst, voor de veiligheid van de wegwerkers.’’ Lachend: ,,En nee, de Haak maakt niet een bochtje om het bosje. Dat hoefde niet.’’

Voorzorg

Peter van der Tas, arts infectiebestrijding bij GGD Friesland, reageert nuchter. ,,In ons land heerst de voorzorg. Voor vallende dakpannen, overstekende bijen en dus ook voor witte kuilen. We weten sowieso niet of er vee ligt dat dood is gegaan door anthrax of door een andere ziekte. En wat het besmettingsgevaar betreft, heb je het over een theoretisch risico. Je hebt een Sahara-klimaat nodig om oude anthrax-sporen te laten verstuiven.’’

Het rare is dat in ons land, waar alles zo’n beetje is geregistreerd, waar we elkaar met camera’s tot aan de voordeur kunnen bespieden, nergens officieel is vastgelegd waar miltvuurbosjes liggen. We moeten het hebben van overlevering, van boeren die bouwers waarschuwen. Van ouders die hun kinderen informeren.

Jacob van der Vaart: ,,Zolang een dorp een boerendorp is, weten de mensen wel hoe het zit. Maar soms trekt een jonge boer een onhandig hoekje bos bij zijn land, zonder in de gaten te hebben dat hij een pestbosje sloopt.’’

Besmetting

Hij kent een verhaal over een boer bij Nieuweschoot die in de jaren dertig zand van zijn land had gebruikt in de stal. Kort daarna werd een van zijn koeien ziek. Net als daarna de slager en de boer zelf. De mannen bleken beide besmet met miltvuur.

Niet alle mini-bosjes in het weidelandschap zijn pestbosjes. Er zijn ook ruilverkavelingsbosjes, ‘lytse oerhoekjes’, in de woorden van Van der Vaart. Maar die liggen langs ruilverkavelingswegen. En hier en daar staan nog oude veebosjes, melk-jisters, die gebruikt werden om beschut te kunnen melken in het land. Maar die staan meestal wat dichter bij de boerderij dan de pestbosjes, die bij voorkeur zo ver mogelijk van de boerderij lagen.

De kans dat je miltvuur oploopt als je een schep in een pestbosje zet, is dus niet groot. En wordt met de jaren kleiner, omdat de anthraxsporen verder verouderen. Maar pestbosjes zijn zoveel meer dan mogelijke enge plekken. Het zijn piepkleine reservaatjes waar de natuur al jarenlang ongestoord zijn gang kan gaan. Een groot goed in een land waar ongereptheid vrijwel is uitgeroeid.
Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Leeuwarder Courant

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht