Zorg

De witte tornado roos. Schilfers in het haar.

Een ‘plaatselijke sneeuwbui’ noemden Van Kooten en de Bie het ooit in hun creatie als Klisjeemannetjes. In medisch jargon gaat het over ‘pityriasis capitis’. In huis- tuin- en keukentaal hebben we het over ‘roos’, de witte tornado op je schouders.

roosAnders dan velen wellicht denken, is roos geen probleem van de haren, maar een probleem van de huid. Bij roos is het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid uit de hand gelopen.

Wat is roos?

Het bovenste laagje van onze huid wordt voortdurend vervangen. De bovenste huidcellen verdrogen en worden in de vorm van piepkleine schilfertjes afgestoten. Normaal valt dat niet op. Bij roos verloopt de huidvernieuwing echter in zo’n rap tempo dat er een tapijt van grijswitte schilfertjes neerdwarrelt op de schouders.

Roos is dan ook een broertje van psoriasis, de aandoening waarbij de schilfering van de huid zich over grote delen van het lichaam in een nog veel hoger tempo voordoet. Ook het bij baby’s voorkomende ‘berg’, de vettige geelbruine schilfers op het hoofd, is er aan verwant. Evenals het zogeheten seborroïsch eczeem.

Hoe ontstaat roos

  • Roos begint meestal in de puberteit en neemt langzaam in ernst toe; als vroege twintiger bereik je het hoogtepunt, waarna de intensiteit weer langzaam afneemt. Ook het seizoen is van belang; de sneeuwbuien zijn op hun hevigst in hoe kan het anders – de wintermaanden.
  • Roos is overigens sekseneutraal: evenveel mannen als vrouwen kampen ermee. Schattingen over hoeveel mensen last hebben van roos lopen uiteen van 30 tot 95 procent.

Voor het ontstaan van roos zijn drie zaken nodig: talg, gisten en een bepaalde mate van (erfelijke?) aanleg. De benodigde talg is afkomstig uit de talgklieren in de huid. Die maken voortdurend een vettige substantie aan die ervoor zorgt dat de huid niet uitdroogt.

Een bepaalde familie van gisten die bij iedereen op de huid leeft, zogeheten malasseziagisten, doet zich dagelijks tegoed aan deze talg.
Daarbij zetten de gistcellen de vetten om in verzadigde en onverzadigde vetzuren. De verzadigde vetzuren gebruiken de gistcellen voor zichzelf, de onverzadigde vetzuren, waaronder oleinezuur, laten ze op de huid achter.

Talg aanmaken

De huidige verklaring voor het ontstaan van roos is dat bij mensen die veel malasseziagisten op hun (hoofd)huid meedragen en ook nog eens relatief veel talg aanmaken, er zoveel onverzadigde vetzuren op de huid komen dat deze de huid irriteren. Als gevolg daarvan ontstaat er een lichte ontstekingsreactie in de huid waardoor de huidcellen sneller gaan delen.

Dat levert dagelijks extra veel huidschilfers op die als witte puntjes uit het haar dwarrelen.

Of ze klonteren onder invloed van het vet op de huid aaneen tot grotere, gelige vlokken en vallen dan pas uit het haar.

Behandeling  van roos

Medisch gezien is behandeling van roos eigenlijk helemaal niet nodig, het is volstrekt ongevaarlijk. Probleem is alleen dat je zo te kijk staat met altijd weer die schilfers op je zwarte jurk of pak. Bovendien wordt het hebben van roos nog wel eens uitgelegd als een teken van slechte hygiëne.Ziedaar de markt voor anti-roos shampoos.

Shampoo

Vanwege de prominente rol die de malasseziagisten spelen bij roos, vormen zij ook het belangrijkste doelwit van de shampoos. Antiroos shampoos bevatten doorgaans bestanddelen als zinkpyrithion, ketoconazol of seleensulfide, die een gistdodende werking hebben.

Voeg daaraan toe een snufje salicylzuur (verwijdert dode cellen en remt de groei van de levende huidcellen) en eventueel een antijeuk middel en klaar is Kees.

Tips tegen rood

Tot slot nog een paar huismiddeltjes (met niet-bewezen effect):

  • het haar wassen in water waarin aardappelen hebben gestaan;
  • de hoofdhuid masseren met een aftreksel van eiken-, wilgen- of kastanjebladeren
  • een dieet met veel vers fruit.
  • En speciaal voor de liefhebbers: het hoofd masseren met twee halve citroenen.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht