Zorg

Nederlanders gebruiken zonnebrandcrème totaal verkeerd

De huid van veel Nederlanders in niet goed ingesteld op de zomerzon. Dit komt onder andere door het  teleurstellende voorjaar. ‘Daardoor heeft de huid onvoldoende kunnen wennen aan het zonlicht waardoor er nog geen bescherming is opgebouwd en de kans op zonnebrand erg groot is’, meldt Drogisterij.net 

Nationaal hitteplan van kracht

Onderzoek

Maar liefst één op de vijf  Nederlandse vakantiegangers verbrandt door te lang onbeschermd in de zon te verblijven, zo bleek uit onderzoek. De belangrijkste reden voor het ontstaan van zonnebrand is dat er niet regelmatig wordt ingesmeerd. Zo smeert bijna één derde zich slechts 1 keer per dag in, 10% van de vakantiegangers meert zichzelf zelfs helemaal niet in. Nog eens 10% geeft aan liever te verbranden dan zonder bruin tintje naar huis te moeten.

Waarschuwing

De laatste jaren kiezen Nederlanders steeds vaker voor een hogere beschermingsfactor (SPF). Het is een misvatting om te denken dat een hogere factor automatisch een betere bescherming biedt. De mate van bescherming hangt sterk af van de hoeveelheid zonnebrandmiddel en het aantal smeermomenten per dag. ‘Regelmatig en vooral dik smeren is essentieel om de huid goed te beschermen. Drie tot vier keer per dag is toch wel minimaal,’ zo adviseert René Santifort, gediplomeerd drogist bij Drogisterij.net.

Risico’s

Volgens het KFW neemt het aantal mensen met huidkanker de laatste 10 jaar schrikbarend toe. Het aantal patiënten waarbij huidkanker werd geconstateerd steeg van 15.000 naar 45.000 per jaar. De belangrijkste verklaring hiervoor is de toegenomen populariteit van zonnebaden en zonvakanties. Meer dan de helft van de Nederlanders onderschat het risico op huidkanker en neemt onvoldoende beschermende maatregelen tegen de zon.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht