Zorg

Nieuwe behandeling voor implantaten in bovenkaak

Met een ballonnetje ruimte in de bovenkaak blazen om daarna een goede basis voor een implantaat te maken. Deze techniek past Parodontologieprakijk Friesland in Goutum sinds kort succesvol toe.

Een superklein ballonnetje komt uit het kunstof buisje. Parodontoloog/implantoloog Lodewijk Gründemann geeft een demonstratie met water. In het echt maakt hij met een siliconenballonnetje ruimte in de bijholte van de bovenkaak.

implantaten

Met een ballonnetje gaat implantoloog/parodontoloog Lodewijk Grundemann de bovenkaak in. Foto Hoge Noorden/Jacob van Essen

Het is een nieuwe manier om een solide basis te maken voor kunstkiezen en -tanden op de plekken waar te weinig bot aanwezig is. Gründemann is de eerste die de behandelwijze machtig is.

Tandvleesproblemen

Samen met mede-eigenaar Melle Vroom en collega Jurgen Reiker behandelt hij jaarlijks zo’n 3700 Friese patiënten, die tandvleesproblemen (parodontitus) hebben of implantaten wensen. Meestal komen ze na verwijzing door tandartsen, mondhygiënisten of kaakchirurgen in Goutum terecht, maar soms ook zonder doorverwijzing.

Om tand-of kiesprotheses goed te kunnen bevestigen, is allereerst gezond tandvlees nodig. ,,We maken daarom eerst de mond gezond. Voor het behoud van de implantaten is dat ook veel beter’’, legt Gründemann uit.

Zo’n 30 procent van de mensen die implantaten hebben, krijgt daar binnen negen tot veertien jaar problemen mee. De oorzaken zijn hoofdzakelijk terug te voeren op parodontitus, roken en een slechte mondhygiëne.

Implantaten

In de onderkaak een prothese of implantaten plaatsen, wordt veel vaker gedaan dan in de bovenkaak. Gründemann noemt daarvoor drie redenen. De eerste is een financiële: implantaten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar, een klikgebit in de onderkaak wel.

En een kunstgebit of plaatje boven in de mond geeft doorgaans minder klachten dan de plaatsing in de onderkaak. De derde reden is een fysieke: er is te weinig bot om de implantaten te plaatsen.

Bovenkaak

Die drie redenen samen zorgen er voor dat de stap naar implantaten in de bovenkaak vaak niet wordt gemaakt. En toch zijn er steeds mensen die hier wel voor kiezen. Want een prothese in de bovenkaak kan ook vervelend zijn.

,,Die zit soms los. Er kan smaakvermindering optreden door de kunstofplaat op het gehemelte of het eten gaat onder de prothese zitten. Met implantaten heb je een vrij gehemelte, een normale smaakbeleving en het voelt meer als een echt gebit.’’

Protheses

Wie implantaten met protheses in de bovenkaak wilde, was tot voor kort aangewezen op de gang naar een kaakchirurg vanwege het tekort aan bot in de bovenkaak. De kunsttanden en -kiezen hebben hierdoor geen houvast.

Vaak wordt uit de heup bot gehaald en via de zijkant in de bijholte aangebracht. ,,Dat is een ingrijpende operatie onder narcose. Niet alleen moet de patiënt een week met krukken lopen, ook de operatie en het herstel zijn intensief. Daarnaast kan de patiënt een paar weken de protheses niet dragen.’’

Nieuwe methode

Gründemann en zijn collega’s ontdekten een nieuwe, in Israël ontwikkelde, methode om op minder ingrijpende manier bot aan te brengen. Grofweg: Gründemann boort een gaatje in de kaak op de plek waar de prothese er later wordt opgeschroefd.

Hij steekt er vervolgens een buisje doorheen, maakt met een opgeblazen siliconenballonnetje ruimte in de kaakholte. Deze ruimte vult hij daarna met kunstbot, waardoor er een goede basis ontstaat om de implantaten er later in te schroeven.

,,De methode heeft veel voordelen. Het is allereerst voor de patiënt minder belastend. Er zijn geen heupoperatie, dagopname, narcose of krukken nodig. Ook kan direct na de ingreep het kunstgebit worden gedragen.’’ Gründemann werkt inmiddels negen maanden volgens deze methode. De patiënten reageren positief. ,,Ze zeggen bijna allemaal: had ik het maar eerder gedaan.’’

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht