Zorg

Antibiotica voorgeschreven, maar vaak niet geslikt

Veel patiënten die antibiotica krijgen voor hoesten, slikken die niet lang genoeg of helemaal niet. De therapietrouw is in elk geval niet goed.

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek in dertien Europese landen, waarover het maandblad van het Nederlands Huisartsen Genootschap – Huisarts en Wetenschap –  bericht. Therapietrouw werd eerder vooral onderzocht bij chronische ziekten, niet zo vaak bij korte kuren.

antibiotica

Van alle antibiotica wordt 80 procent voorgeschreven door de huisarts, meestal voor luchtweginfecties. De Nederlandse huisartsen zijn over het algemeen wat terughoudender met het voorschrijven dan de meeste andere dokters in Europa.

Luchtweginfectie

Internationaal krijgt meer dan de helft van de patiënten met een lage luchtweginfectie een antibioticum, in Nederland is dat 42 procent.

Gemiddeld hield zo’n 44 procent van alle respondenten zich aan de volledig aan de voorgeschreven kuur, de rest nam niets, nauwelijks of veel later.

Antibiotica

Uit het onderzoek blijkt dat van de Nederlandse patiënten die een kuur krijgen voorgeschreven maar liefst 38 procent de pillen links laat liggen. Dat is een opvallend hoog percentage, vinden de onderzoekers. Bij de patiënten die wel met de kuur begonnen, maakte bijna 80 procent die ook af.

Therapietrouw

De onderzoekers benadrukken dat huisartsen goed met hun patiënten moeten praten over het belang van therapietrouw. Wie eerder stopt met de kuur, werkt resistentie tegen de medicatie in de hand. Daardoor is genezing van een volgende infectie met antibiotica veel moeilijker.

Ook willen de dokters voorkomen dat de pillen bewaard worden en op een ander moment alsnog en onjuist worden ingenomen.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht