Zorg

Diclofenac aan banden gelegd voor hart- en vaatpatiënten

Het gebruik van de pijnstiller diclofenac wordt verder aan banden gelegd. De bekende pijnstiller levert risico’s op bij hart- en vaatpatiënten.

Dat blijkt uit onderzoek naar de risico’s van de veel voorgeschreven en gebruikte pijnstiller. Wie hartfalen, angina pectoris of een andere hartziekte heeft of een beroerte heeft gehad, mag het middel niet meer gebruiken.

diclofenac

Strengere regels rond gebruik diclofenac. Foto archief NDC Mediagroep

Ook mensen met hoge bloeddruk of diabetes of mensen die roken, kunnen diclofenac beter niet nemen. Vindt een arts een behandeling met diclofenac wel nodig, dan moet dit na een zorgvuldige afweging en zo kort mogelijk en met een zo laag mogelijke dosering.

Risico’s

Dat advies komt van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het is gebaseerd op de uitkomsten van een Europese herbeoordeling. Die studie bevestigt dat het slikken van de pijnstiller het risico op een hartinfarct vergroot. De risico’s werden al langer vermoed.

Diclofenac

De voordelen van dicloflenac blijven echter opwegen tegen de risico’s, daarom wordt het gebruik ‘slechts’ beperkt.
Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller die vaak bij pijnlijke ziekten als artritis wordt voorgeschreven.

Menstruatiepijn

Maar het geneesmiddel is ook zonder recept ook bij drogisterijen en apotheken te koop. Het is populair bij vrouwen met ernstige menstruatiepijn of mensen met erge hoofdpijn.

De groep hart- en vaatpatiënten zijn niet de enigen die diclofenac beter kunnen laten staan, op de bijsluiter wordt het gebruik ten zeerste ontraden bij mensen die eerder maag-, darm- en hersenbloedingen hebben gehad.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht