Well-being

Die vervelende muggen. Wat kun je doen?

Iedereen herkent het. Vervelende muggen die je uit je slaap houden door haar irritante gezoem.

mug
Haar gezoem, want het zijn namelijk de vrouwtjes die bijten. De mannelijke muggen leven van plantennectar maar de vrouwtjes hebben bloed nodig om hun eieren te laten rijpen.

Een mug blijft terugkomen tot ze voldoende bloed heeft. Dat één mug ook maar één keer bijt gaat dus niet op. Gemiddeld leeft een mug twee tot drie weken, waarbij ze elke drie dagen eitjes legt.

Wat zoeken ze

Muggen gaan af op kooldioxide, lichaamsgeur en lichaamswarmte. Ze ruiken niet de geur van bloed zoals soms wordt gedacht. Als iemand is gebeten, wordt nogal eens gezegd: ,,Ik heb lekker bloed zeker”…

DEET

Muggen kunnen heel goed ruiken en hebben een hekel aan citroengeur, en zowel allerlei middelen met DEET erin (een extract uit een citrus-achtige plant) maakt ze van slag. Deze geur zorgt er namelijk voor dat ze het lichaam niet meer goed kunnen waarnemen.

Voor de rest is het even doorzetten tijdens de zomermaanden. Hoe hoger de temperaturen des te actiever de muggen zijn.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht