Well-being

Overgewicht bij meer kinderen uit lagere inkomensgroep

Kinderen van ouders met lagere inkomens hebben vaker last van overgewicht dan kinderen met rijkere ouders. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zo is 19 procent van de jongeren in een huishouden in de laagste inkomensgroep te dik, tegenover 11 procent in de hoogste inkomensgroep. Het CBS onderzocht de groep kinderen, jongeren en jongvolwassenen van 2 tot 25 jaar.

Overgewicht

Gemiddeld kampt 15 procent met overgewicht. Bij 3 procent was zelfs sprake van ernstig overgewicht. Dat komt bij jongeren in de laagste inkomensgroep drie keer zo vaak voor dan in de groep met de hoogste inkomens.

dik kind

Het CBS geeft geen verklaring, maar het is bekend dat kinderen uit gezinnen met een laag inkomen over het algemeen meer calorierijk voedsel eten dan die met rijkere ouders.

Huisarts en tandarts

Uit de studie blijkt ook dat het overgrote deel van de onderzochte groep, 93 procent, vindt dat ze in een goede gezondheid verkeren. Iets minder positief zijn de jongeren uit de lagere inkomensklasse. Zij gaan ook iets vaker naar de huisarts. In het jaar voor de enquête had 69 procent de dokter bezocht, 80 procent was naar de tandarts geweest.

Fysiotherapeut

In de hogere inkomensgroep was 64 procent in het voorgaande jaar naar de huisarts en 86 procent naar de tandarts geweest. Ook de fysiotherapeut wordt door jongeren uit de hoogste inkomensgroep vaker bezocht.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht