Zorg

Medicijnen van patiënt niet altijd bekend bij huisarts of apotheker

Huisartsen en apothekers weten niet altijd welke medicijnen een patiënt slikt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond

Volgens de richtlijn overdracht medicatiegegevens, die 1 januari 2013 van kracht werd, zou die kennis wel bij de zorgverleners bekend moeten zijn.

medicijnen

Huisartsen en apothekers weten vaak niet wat patiënten slikken. Foto archief.

Als huisartsen en apothekers niet weten wat de patiënten innemen, kan dit tot levensgevaarlijke situaties of gezondheidsschade door medicatie leiden.

Steekproef

De consumenten deed een steekproef onder negentien consumenten. In slechts drie gevallen kwam het medicijnoverzicht van de patiënt overeen met die van de huisarts en apotheker.

Gemiddeld blijken er drie fouten te staan in het overzicht van de dokter en twee in die van de apotheker. De Consumentenbond vindt het zorgwekkend dat de zorgverleners zelden aanboden om samen met de patiënten het overzicht te actualiseren.

Medicijnen

De belangenbehartiger van consumenten ondervroeg ook zijn panel van bijna negenhonderd leden. De helft had wel eens met de huisarts doorgenomen welke medicijnen ze slikken. In tweederde van deze gesprekken vroeg de huisarts niet naar het gebruik van zelfzorgmiddelen.

Met de apotheker heeft nog geen 40 procent de inhoud van het medicijnkastje besproken. Ook zelfzorgmiddelen kwam in het contact met deze zorgverlener bij tweederde van de ondervraagden niet aan bod.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht