Zorg

Het hele jaar zoet met hooikoorts. Hoe kan dat?

Jeukende, tranende ogen en een snotneus kunnen symtomen zijn van hooikoorts. Voorheen kwam dit alleen in het voorjaar voor. Dankzij het ambrosiaplantje nu ook in de herfst. Keel-, neus-en oorarts Ranny van Weissenbruch van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen legt uit.

hooikoorts

Hooikoorts in de herfst, het moet niet gekker worden.

“Ja. Vroeger was je in september wel verlost van je klachten, maar tegenwoordig gaat het lekker door. Vanwege het ambrosia-onkruid, dat vanuit Zuid-Europa naar Nederland is gekomen.”

Hoe komt dat?

“Nou ja, het klimaat verandert natuurlijk. Sinds een paar jaar tiert de ambrosia ook welig in dit deel van Europa. Het is een mooi plantje, maar er zitten heel veel allergie-eiwitten in. Die veroorzaken de allergische reacties.”

Snotteren en tranende ogen, of meer?

“Eigenlijk alles wat je maar bij een hooikoortsallergie ziet: jeukende, tranende ogen, niezen, een algehele irritatie van het slijmvlies. Het is net alsof je doorlopend verkouden bent. Het lastige is dat mensen in deze tijd ook gewoon verkouden zijn, dus herkennen ze een allergie soms niet. ’Ben je nou alwéér verkouden?’, vragen anderen dan. Maar het kan dus heel goed hooikoorts zijn, waar andere medicatie voor is.”

Je bent er maar klaar mee, met hooikoorts.

“Het is een onderschat fenomeen. In februari beginnen de klachten al, vanwege de boompollen. In mei komen daar de graspollen bij en nu dus –vanaf eind september/oktober-de ambrosia. Patiënten moesten al in de winter beginnen met hun allergiemedicatie in verband met de boompollen, maar nu gaat het eigenlijk het hele jaar door. Mensen die nu snotteren vanwege ambrosia, kunnen dat tot in december blijven doen als het zacht weer blijft.”

En dus zitten er steeds meer mensen in de lappenmand?

“Niet zozeer meer mensen, maar meer klachten bij dezelfde groep mensen. In Nederland heeft zo’n 24 procent van de mensen last van een luchtwegallergie. Astma valt daar ook onder. Dat percentage is redelijk stabiel. Alleen in landen waar het lager is, zie je dat het toeneemt vanwege industrialisatie en de verplaatsing van landbouw naar fabrieken. Dus het is niet zo dat er meer mensen allergisch worden door ambrosia, maar dezelfde groep mensen heeft meer klachten. Twee jaar geleden is de eerste alarmmelding voor ambrosia afgegeven door allergologen. Want als wij als artsen niet weten dat het er is, kunnen wij de patiënten er ook niet op testen. Nu nemen we het mee in onze onderzoeken.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht