Zorg

Poepvanger voor bevolkingsonderzoek darmkanker

Miljoenen Nederlanders wordt vanaf volgende maand gevraagd elke twee jaar een monster van de ontlasting op te sturen, in het kader van het bevolkingsonderzoek darmkanker. Maar hoe houd je je de poep droog? In Zeijen werd de oplossing bedacht.

hygiëne, toilet, wc, wcpapier, ontlasting, plas, poep

Bron: Flickr/ Paul Holloway

Volgende maand begint een groot bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Miljoenen Nederlanders, alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar, wordt gevraagd om eens in de twee jaar een monster van de ontlasting te nemen. En dan?

Hoe doe je dat als je bijvoorbeeld niet over een vlakspoeler beschikt? Want de te onderzoeken poep mag niet nat worden. Op een oude krant naast de wc? Even snel achter de schuur in de tuin, als niemand het ziet?

Fecesvanger

Bij voorbaat een groot getob. Gelukkig is over dit probleem in Zeijen nagedacht. Daar ontwikkelden een paar slimme mensen de fecesvanger, moeilijk woord voor poepvanger. En een veel te moeilijk woord voor de eenvoud die in de brievenbus belandde.

poepvanger

De papieren poepvanger.

Daar zit je dan. Met het buisje dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opstuurde en waarin je een beetje ontlasting van jezelf moet stoppen om dat vervolgens in een retourenvelop op de bus te doen. Waarschuwing op de verpakking: Uw ontlasting mag niet in aanraking komen met water of urine.

In het water

Dat is ingewikkeld in een land waar steeds meer diepspoel-en hang-wc’s komen, zodat de ontlasting direct in het water plonst.

Het RIVM geeft wel wat tips: span een vuilniszak om uw toiletpot (lastig als je gelijk urine kwijtmoet), doe een plastic zakje om uw handen en vang uw ontlasting op (bah!), gebruik een krant of emmer (primitief). Het kan allemaal natuurlijk, maar we hebben toch maar even de fecesvanger besteld bij Tag Hemi in Zeijen.

Poepvanger

In al z’n eenvoud een uitkomst. Het stukje papier van ongeveer 15 bij 15 centimeter moet je aan twee kanten openvouwen zodat het 60 centimeter lang wordt. Aan beide uiteinden zit een plakrandje dat je op de toiletbril plakt; de vanger hangt dan dwars onder de billen.

De geproduceerde drol blijft droog, er is gemakkelijk een monster van te nemen. Daarna de stripjes lostrekken, de hele boel in de pot laten zakken en, als na een momentje het papier doorweekt is en zacht, doortrekken. Klaar.

Het is misschien nog steeds een vies karweitje, maar de handen blijven in elk geval schoon. Voor de leveranciers Henk Duit en Mike Holtman uit Zeijen reden om hun fecesvanger aan te bevelen bij het RIVM, met de suggestie ’m mee te sturen met de test. 

Bevolkingsonderzoek

“Het is in ieders belang dat zoveel mogelijk mensen meedoen aan het bevolkingsonderzoek omdat er veel leed en kostbare medische ingrepen kunnen worden voorkomen. Dan moet je het de mensen zo makkelijk mogelijk maken”, zeggen de mannen uit Zeijen. Maar het RIVM ziet er geen brood in om hulpmiddelen mee te sturen en de minister is het daarmee eens.

Door Jan Rozendaal, redacteur Dagblad van het Noorden. Dit artikel verscheen eerder in deze krant.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht