Zorg

Nog niet helft van hart- en vaatpatiënten slikt ook maagzuurremmers

Ruim de helft van hart- en vaatpatiënten die preventief aspirines slikken, gebruikt geen maagzuurremmer. Dat is wel aanbevolen door de Nederlandse Expertgroep Medicatieveiligheid.

Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het onderzoeksinstituut NIVEL en de universiteiten van British Columbia en California.

Aspirines

Aspirines (acetylsalicylzuur) verminderen het risico op hart- en vaatziekten, daarom krijgen mensen met een verhoogde kans daarop preventief aspirines. Hoewel het om lage doseringen gaat, geeft de aspirine als bijwerking nogal eens maag- en darmklachten. Het hebben van brandend maagzuur is daar een van.

maagzuur

Door aspirines kunnen hart- en vaatpatienten last van de maag krijgen.

De klachten kunnen resulteren in een maagbloeding of maagzweer. Vooral ouderen of mensen die al eerder een maagzweer hebben gehad, lopen meer risico. Daarom krijgen zij, maar ook andere hart- en vaatpatiënten maagzuurremmers voorgeschreven als ze aspirine moeten slikken. Dit is sinds 2009 aanbevolen door de Nederlandse Expertgroep Medicatieveiligheid.

Uit onderzoek binnen het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH) blijkt dat in 2010 46% van de patiënten die daarvoor in aanmerking kwamen maagzuurremmers gebruikten. 36% krijgt geen maagzuurremmers voorgeschreven en 18% gebruikt ze onregelmatig. In totaal krijgt dus 54% geen behandeling volgens de aanbeveling van de Expertgroep.

Onderzoek

,,Het onderzoek is een jaar na de introductie van de aanbeveling uitgevoerd”, stelt NIVEL-programmaleider Joke Korevaar, ,,maar dit betekent dat er toch echt nog wel iets te verbeteren valt.”

Het Landelijk Informatienetwerk Huisartsenzorg (LINH) telt 84 huisartspraktijken met meer dan 335.000 patiënten. In deze praktijken worden continue ‘productiegegevens’ over aandoeningen, aantallen contacten en verrichtingen, geneesmiddelvoorschriften en verwijzingen verzameld.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht