Zorg

Scootmobielers, laat los die gashendel! Veel ongelukken met scootmobiel

Bedieningsfouten en omvallen zijn de belangrijkste oorzaken van ongevallen met scootmobiels. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. De consumentenorganisatie pleit voor veiliger elektrische karretjes, vervolgtrainingen voor hun berijders en verbetering van de infrastructuur binnen gemeenten.

scootmobiel

Steeds vaker ongelukken met de scootmobiel

Zaterdagochtend 6 juli 2013. Een man (65) uit Veldhoven rijdt omstreeks kwart over tien in zijn scootmobiel over de Meerhovendreef in zijn woonplaats. Naast hem fietst zijn evenoude echtgenote. Ter hoogte van de oversteekplaats van de busbaan gaat het mis.

De scootmobielrijder wil stoppen voor het rode licht, maar geeft per ongeluk gas en schiet vooruit. Hij knalt tegen de stoeprand waardoor zijn scootmobiel kantelt. De fiets van zijn echtgenote wordt meegesleurd. Even later ligt het echtpaar gewond op straat. Beide slachtoffers worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Bedieningsfouten

Het drama illustreert een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen met scootmobiels: bedieningsfouten. Ze worden in de hand gewerkt door de onlogische gas-/remcombinatie van de elektrische scooters, concludeert VeiligheidNL.

Oorzaak ongevallen scootmobiel

Een scootmobielrijder die wil remmen, moet de gashendel loslaten, maar knijpt daar in een reflex vaak in waardoor zijn elektrische karretje met een vaart naar voren schiet. Veel gebruikers raken volgens de belangenorganisatie ook per ongeluk de gashendel, bijvoorbeeld tijdens het bukken voor boodschappen.

Het omvallen van scootmobiels zoals in Veldhoven is een andere belangrijke oorzaak van ongevallen. Het overkomt maar liefst zeven op de tien slachtoffers, concludeert VeiligheidNL.

Bij de meeste gebruikers valt de scootmobiel opzij doordat hij tegen een verhoogde stoeprand botst of wanneer de wielen ongelijk komen te staan als gevolg van schuine stoepranden, sterk hellende opritten, hobbels of kuilen in de weg.

Hoge snelheid en aanrijdingen

Andere scenario’s die relatief vaak voorkomen zijn kantelen in de bocht of door te hoge snelheid en aanrijdingen, waarbij zowel fietsers als automobilisten de scootmobiel over het hoofd zagen.

Aantal ongevallen scootmobiel

Het aantal scootmobiels in Nederland is de afgelopen 6 jaar gegroeid van ongeveer 150.000 in 2006 tot zo’n 250.000 in 2012. Daarmee steeg ook het aantal ongelukken (van 1200 tot 2000, oftewel 78 procent). Op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderzocht VeiligheidNL de omvang, achtergrond en gevolgen ervan.

Wie zijn slachtoffer?

De consumentenorganisatie bevroeg ruim honderd scootmobielgebruikers die na een ongeval op de afdeling Spoedeisende Hulp belandden van veertien ziekenhuizen. Iets minder dan de helft van die slachtoffers waren vrouwen (45 procent).

Vier op de vijf gewonde scootmobielrijders was 65 jaar of ouder en de meerderheid zat in de leeftijdscategorie van 75 tot 84 jaar. Bijna de helft van de slachtoffers had een of meerdere breuken opgelopen (48 procent), de rest oppervlakkig letsel.
Driekwart van de ondervraagden gebruikte de scootmobiel al langer dan een jaar. De helft volgde ooit een vaardigheidstraining, slechts een enkeling een opfris-of vervolgcursus.

Maatregelen

Gemeenten zouden daar bij het verstrekken van scootmobiels meer op moeten aandringen, meent VeiligheidNL. In hun taak als wegbeheerder zouden ze ook het wegdek en de infrastructuur binnen de bebouwde kom moeten aanpassen aan scootmobielrijders. Die rijden nu vaak op routes die niet geschikt zijn voor de elektrische karretjes, iets wat voorkomen kan worden met veilige routes.
Aanpassing van de stabiliteit en van de gas-/remconstructie van de scootmobiels is ook nodig, concludeert de consumentenorganisatie.

Anbo

Anbo, de grootste belangenorganisatie voor senioren, noemt de uitkomsten van het onderzoek ’ongelofelijk herkenbaar’. “80 procent van de scootmobiels wordt door gemeenten verstrekt op basis van de wet Maatschappelijke ondersteuning. Dat zou op maat moeten gebeuren en met goede instructies, maar daar gaat het steeds vaker mis”, zegt Liesbeth Boerwinkel van de Anbo. Er zijn volgens haar al gemeenten die bij wijze van bezuiniging scootmobiels aanbieden uit een pool zonder te kijken naar de gebruiker. “Een zorgelijke ontwikkeling”, vindt Boerwinkel.

Het kostenaspect dat veel gemeenten aanvoeren om geen vaardigheidscursussen te hoeven geven, speelt volgens haar niet.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht