Zorg

Opvoeden puber met ADHD is als judoën. Omgaan met een puber met ADHD

ADHD

Dat haar zoon een drukke jongen was, daarover was iedereen het eens. Theresa Visser en haar man lagen er niet van wakker. Zo was hun kind nu eenmaal en zijn gedrag leidde zelden tot problemen. Als de leerkracht in groep 8 merkte dat de jongen onrustig werd van het stilzitten, dan liet hij hem schriften uitdelen of over het schoolplein rennen.

Middelbare school

Op de middelbare school ging het mis. De hyperactieve jongen had moeite met de lokaalwisselingen voor elk lesuur en het hebben van verschillende leerkrachten. Terwijl het erop aankwam dat hij zijn huiswerk goed plande, kon hij zich nauwelijks op zijn schoolwerk concentreren en liep hij al snel achter. Hoewel er ook docenten waren met wie hij kon opschieten, stuurden anderen hem de klas uit omdat ze hem vervelend vonden. Hij begon te spijbelen. Op school kregen zijn ouders te horen wat hun kind nodig had: “Een schop onder de kont.” Veel later wees een psychologische test uit dat hij ADHD had.

ADHD en puberteit

“Alle kinderen maken in de puberteit ingrijpende veranderingen door. Ze krijgen last van hormonale stemmingswisselingen, de emoties kunnen hoog oplopen”, zegt Swanet Woldhuis, directeur van de landelijke vereniging Balans, voor ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen. “ADHD’ers puberen in het kwadraat.”

Aangenomen wordt dat de oorzaak van ADHD mede ligt in een gebrekkige samenwerking en communicatie tussen verschillende hersengebieden en -functies, zoals de executieve functies. “Deze regelfuncties zorgen ervoor dat we ons gedrag kunnen sturen en remmen. ADHD’ers hebben daarmee moeite, maar hebben die vaardigheden wel nodig om zich te redden op de middelbare school, waar een beroep wordt gedaan op hun zelfstandigheid.”

ADHD en schooluitval

Onderzoek van het Trimbos-instituut laat zien dat bij 35 procent van de kinderen met ADHD in het voorgezet onderwijs sprake is van veel schooluitval. Liefst 60 procent heeft weinig tot geen vrienden en raakt betrokken bij antisociale activiteiten. Niet zelden leidt experimenteren tot alcoholmisbruik, drugsmisbruik en agressie.

Ook Vissers zoon maakte zich schuldig aan gedrag dat haar zorgen baarde. Als hij met vrienden op stap ging, moest ze maar afwachten of de gokautomaat weer al zijn (en soms al hun) geld had verslonden. “We probeerden positief naar hem te blijven kijken, hem aan te sporen op school bij de les te blijven.

Incompetent voelen

Vaak voelde ik me machteloos, omdat dat niet lukte.” “Ouders voelen zich vaak incompetent. Ze doen hun best om hun kind te helpen, maar dat valt niet mee. Het opvoeden is als judoën. Enerzijds heeft een kind het nodig om zelfstandig zijn weg te gaan, anderzijds heeft hij door zijn beperking baat bij bescherming. Daar een middenweg in vinden is een spel van duwen en trekken”, aldus Woldhuis.

Empowerment

Empowerment is wat ouders volgens haar nodig hebben: ze sterker en zekerder maken, ze laten zien dat ze wel degelijk goede opvoeders zijn, dat ze al beschikken over de kennis om hun kind te helpen, en dat het een kwestie is van het beter inzetten van die kennis. Bij Balans leren ze dat in cursussen Ouderpower. Visser, wier zoon inmiddels een gezin heeft en een baan, is een van de ervaringsdeskundigen die de cursus geven. “Het is fijn om het gevoel van onmacht met andere ouders te kunnen delen, om de erkenning te krijgen dat je je best doet, maar dat het soms gewoon even niet lukt.”

ADHD-puber?Drie tips

    Zorg voor structuur. Probeer zo duidelijk mogelijk te zijn in wat je van je kind verwacht. Zorg voor een duidelijke dagindeling en vaste regels.

  • Geef positieve aandacht, het gevoel van eigenwaarde is voor iemand met ADHD vaak breekbaar. Complimenteer goed gedrag en stimuleer leuke eigenschappen.
  • Zoek manieren om voor jezelf de balans te vinden tussen zorgen en ontspanning.

Sites

Kijk voor meer tips op de website van het Fonds Psychische Gezondheid: www.psychischegezondheid.nl/ADHD. Dit fonds neemt het op voor mensen met psychische problemen en financiert onder meer de cursus Ouderpower. Meer over de cursussen van oudervereniging Balans vindt u op: www.balansdigitaal.nl.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht