Zorg

Vrees voor een rood hoofd verlamt. Bloosangst. Wat is blozen?

Charles Darwin zei het al: blozen is de meest eigenaardige én de meest menselijke van alle expressies. Eén op de tien mensen gruwelt er echter van: zij kampen met bloosangst. Door hun angststoornis verdienen ze minder, zijn ze vaker single en eerder werkloos.

blozen, bloosangst

Vrees voor rood hoofd. Illustratie: Melissa Vrijbloed

Wat is bloosangst?

’Hé, dat is mijn jas.” Iemand die in de kroeg een verkeerde jas pakt en dat te horen krijgt, kan deze terugleggen en zich excuseren voor de fout. Maar iemand met bloosangst krijgt een boei die zich uitstrekt van voorhoofd tot hals. Daardoor denkt hij dat hij verdacht wordt, wat hem alleen maar meer doet blozen.

Corine Dijk, universitair docent klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, doet sinds 2005 onderzoek naar bloosangst. Vier jaar geleden ontwikkelde ze een cursus voor mensen met deze angststoornis. In Amsterdam trok deze al 43 deelnemers. Nu richt ze haar pijlen op mensen die voor hun bloosangst zelfs onder het mes willen.

Gevolgen bloosangst

Bloosangst, niet te verwarren met overmatig blozen, kan verstrekkende gevolgen hebben. Dijk: “Op feestjes zo min mogelijk over jezelf praten, niet naar de supermarkt durven. Op de cursus was zelfs een man die in de buurt van kinderen ging blozen. De omgeving vermoedde dat hij pedofiel was, waardoor hij alleen maar meer ging blozen.” Mensen die lijden aan bloosangst trekken minder vaak hun mond open. Daardoor verdienen ze minder, zijn ze vaker single en eerder werkloos, volgens Dijk.

Hard oordeel

Mensen met bloosangst oordelen harder over zichzelf dan de omgeving dat doet, weet Dijk na bijna tien jaar onderzoek. Maar wat vindt de buitenwereld dan echt van blozers? Op die vraag heeft Dijk zich nu gestort. “Ik heb een willekeurige groep mensen het computerspel Prisoner’s Dilemma laten spelen. Ze werden verplicht tegen te werken om er zelf beter van te worden; een deel begon daarop blozen.”

Dat leidde tot een verrassende conclusie: blozers worden minder aardig gevonden. Dat lijkt geen bevorderende boodschap voor mensen die de stoornis willen bestrijden. Voor Dijk is het een heel leerzame conclusie. “Dit voorbeeld maakt des te duidelijker dat het draait om de sociale context. In heel veel gevallen worden mensen juist als sympathieker beoordeeld als ze een blos krijgen. In dit geval gaat het om een spel waarin mensen gedwongen worden om een situatie uit te buiten. Als ze dan blozen, wordt er harder over ze geoordeeld.”

Operatie blozen

Voor haar nieuwste onderzoek trekt de wetenschapper op met vaatchirurg Hans Coveliers van het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit. Hij opereert mensen met bloosangst; een robot knipt aftakkingen van een zenuw in de borst door, waardoor overmatig blozen wordt tegengegaan. Op zijn wachtlijst staan vijftig mensen, die Dijk benadert. “Ik wil onderzoeken in hoeverre ze echt te veel blozen. Mensen met een sociale angst overschatten vaak de hoeveelheid. Als je bang bent voor honden, denk je ook dat je ze overal ziet.”

Wat ze vooral wil voorkomen, is dat patiënten door deze ingreep alleen het symptoom bestrijden. “Is het probleem opgelost als je het blozen weghaalt? Of kan het zijn dat ze situaties negatief interpreteren? Bijvoorbeeld als ze op een verjaardag binnenkomen en het gesprek valt stil. Die gedachtes veranderen niet door een operatie.”
(Dit verhaal is eerder gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden)

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht