Zorg

Infectie vaak fataal voor comapatiënt. Tot hoe ver moeten artsen nog doorbehandelen?

Langdurig liggen, geen beweging en niet kunnen praten: het is niet waar het menselijk lichaam op is gebouwd, maar wel waar patiënten met laag of zonder bewustzijn mee te maken hebben. Hun toestand leidt makkelijk tot infecties, die uiteindelijk vaak fataal zijn voor de patiënten.

Een verkoudheid, blaasontsteking of buikgriep: voor de meeste mensen zijn het geen gevaarlijke aandoeningen, maar voor comapatiënten en patiënten met laag bewustzijn, zijn deze infecties dat wél. Artsen noemen infecties de meest voorkomende complicatie bij deze groep patiënten.

Coma, infectie

Foto: GETTY IMAGES

Infectie kan fataal zijn

Niet zelden loopt een infectie fataal af, zegt Steven Laureys van de coma-onderzoeksgroep van de Universiteit Luik. “De meest frequente complicaties zijn infecties, bijvoorbeeld van de luchtwegen en een septische shock waarbij bacteriën in de bloedbaan komen. Ook hebben veel patiënten een buisje in de buikwand voor voeding en vocht. Dat is ook een potentiële bron van infecties. Bijkomend is het gevaar voor doorligwonden en darmproblemen.”

Infectiegevaar is er altijd

En het gevaar is er altijd, 24 uur per dag. Infecties bij langdurig liggen ontstaan langzaam, maar een luchtweginfectie, oprisping of verslikking kan acuut een gevaarlijke situatie opleveren. Grote moeilijkheid is dat patiënten niet zelf kunnen aangeven dat er iets mis is. Communicatie is immers niet mogelijk, benadrukt neuroloog Eveline Zandbergen van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. “Problemen kunnen daardoor later worden ontdekt en kunnen een zwaarder verloop hebben dan bij patiënten die wel kunnen praten. Bij een longontsteking kunnen we de patiënt niet vragen om te hoesten. Infecties van bijvoorbeeld de blaas of darmen zien we pas als een patiënt onrustig wordt of koorts krijgt.” Veelvuldige infecties leiden er bovendien toe dat de bacteriën resistent worden voor de antibiotica. Een behandeling wordt dan nog moeizamer.

Overlijden door een infectie

Op de langere termijn ziet zowel Laureys als Zandbergen de meeste vegetatieve en comapatiënten overlijden aan de gevolgen van infecties. Niet zelden is dat ook het gevolg van de keuze dat een behandeling tegen de infecties niet meer zinvol is. Zandbergen: “In de praktijk bestaan er vrijwel altijd afspraken tussen het medische team en de familie over waar een grens ligt: wat zien we nog als zinvol en wanneer is die grens bereikt? Die afspraken worden meestal van tijd tot tijd heroverwogen en zonodig bijgesteld.” Dergelijke afspraken worden meestal al gemaakt in de eerste dagen tot weken na het ontstaan van de coma, in het ziekenhuis, maar gelden later ook bij de verpleging en verzorging in een tehuis of thuis.

Dilemma

Zeker bij patiënten met een laag bewustzijn zijn de ethische dilemma’s groot, zegt Laureys. “Is het kleine moment van bewustzijn bijvoorbeeld reageren op muziek of op een smaak de moeite waard, of is de inschatting dat het leven alleen nog bestaat uit lijden? Die vraag is heel moeilijk te beantwoorden. Het is niet zwart wit. De keuze kan zijn: doorgaan en de keuze kan zijn: tot hier en niet verder.”

Waar ligt de grens?

Een grens ligt vaak bij de gevallen waarbij actief medisch handelen nodig is, vertelt neuroloog Zandbergen. “Antibiotica toedienen is een eenvoudige handeling. Maar als een arts de patiënt moet reanimeren of aan de beademing moet leggen, kan dit een grens voor een arts zijn: dit is niet meer zinvol. Vaak gaan de afspraken verder dan dit. Dan wordt afgesproken of een infectie nog wordt behandeld, of dat de volgende longontsteking niet meer wordt bestreden, of dat de voeding wordt afgebouwd.”

Staken behandeling?

Het staken van een behandeling of infecties niet behandelen: het leidt tot het overlijden van de patiënt, maar is geen euthanasie, benadrukt Laureys. “In de Nederlandse en Belgische wetgeving moet er sprake zijn van wilsbekwaamheid: de patiënt moet er actief om vragen. Bij deze patiënten kan dat niet”, zegt Laureys, die er gelijk een oproep aan koppelt. “Ik doe een oproep aan iedereen hoe gevoelig het onderwerp ook ligt om vast te leggen wat je wilt in zo’n geval, of om een gemachtigde in je omgeving aan te wijzen, die dit besluit kan nemen.”

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht