Well-being

Niet iedere opschepper is een narcist. Wat is narcisme? En ben ik narcist?

Mensen die zich arrogant gedragen of veel opscheppen noemt men vandaag de dag al snel een narcist. Ook in de media verschijnen regelmatig berichten over ‘narcistische mensen’.

narcisme

Gebruikers  van social media zouden ‘een sterke relatie tot narcisme’ hebben omdat ze leuke foto’s van zichzelf plaatsen en veel topmanagers zouden narcist zijn. De Dikke van Dale beschrijft narcisme als ‘ziekelijke liefde voor zichzelf’. Maar wat is narcisme nu eigenlijk? 

Narcissus

De term narcisme komt uit de Griekse mythologie: de mooie Narcissus wordt verliefd op zijn eigen spiegelbeeld en sterft in zijn verlangen naar de persoon die hij in het water weerspiegeld ziet. Iemand die ijdel, egocentrisch of arrogant is heeft echter niet automatisch een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Deze diagnose moet worden gesteld door een specialist, zoals een psychotherapeut of psychiater. 

Veel bewondering nodig

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben een opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid en hebben veel bewondering van anderen nodig. De ander naar beneden halen en zichzelf verheffen is het meest opvallende gedrag van patiënten met een narcistische  persoonlijkheidsstoornis. Ze hebben een gebrek aan inlevingsvermogen in anderen. Dit geldt zelfs voor familieleden en vrienden. In Nederland zijn overigens geen eenduidige cijfers bekend van het aantal mensen met de officiële diagnose ‘narcistische persoonlijkheidsstoornis’”

Naasten

Het Fonds Psychische Gezondheid merkt dat vooral naasten van mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis op zoek gaan naar informatie en hulp. Op de website van het Fonds staat deze informatie, maar ook een test die helpt narcistische kenmerken te herkennen. 

Wat kunt u doen?

  • Test of u of iemand anders een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft: doe de narcismetest
  • Lees de gratis tips  van Fonds Psychische Gezondgheid voor naasten van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
  • Hebt u na het lezen van deze informatie het vermoeden dat u zelf narcistische kenmerken hebt of wellicht iemand in uw omgeving? Het is altijd goed om hier met iemand over te praten, zoals uw huisarts. Hij of zij kan u eventueel doorverwijzen naar een psychotherapeut of psychiater.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht