Zorg

Een borstverkleining. Hoe werkt het en krijg ik het vergoed?

Een forse boezem kan zowel psychisch als lichamelijk ernstige klachten veroorzaken. Deze vrouwen kunnen veel baat hebben bij een borstverkleining.

borstverkleining

“In het Scheper Ziekenhuis voeren we deze operatie jaarlijks tientallen keren uit. Daar boeken we uitstekende resultaten mee”, verzekert plastisch chirurg Jochen Schweter. “Na de operatie valt er letterlijk en figuurlijk een last van hun schouders.”

Klachten bij grote borsten

De meest voorkomende klachten bij vrouwen met grote borsten zijn schouder-, nek-, rug- en hoofdpijn. Ook bij het sporten, zoals hardlopen en paardrijden, kunnen pijnklachten ontstaan. Daarnaast worden vrouwen met een forse boezem nogal eens geconfronteerd met  insinuerende opmerkingen. “Velen schamen zich voor hun grote borsten en proberen ze te camoufleren”, verklaart Klaaske Hilbolling, verpleegkundig specialist Plastische chirurgie in het Scheper Ziekenhuis.

Lang rondlopen met klachten

Ondanks de problemen melden de meeste vrouwen zich pas na jaren bij hun huisarts. “De beslissing om gezonde borsten te laten opereren, is niet gemakkelijk. Zo’n proces vergt bedenktijd”, weet Hilbolling. “Op een gegeven moment zijn vrouwen er helemaal klaar mee en zoeken ze medische hulp.”

Drie leeftijdsfasen voor borstverkleining

Er zijn drie leeftijdsfasen waarin patiënten zich melden voor een borstverkleinende operatie:

  • aan het eind van de pubertijd als de borsten volgroeid zijn, 
  • na de geboorte van de kinderen
  • en in of na de overgang.

Hoe werkt borstverkleining?

Nadat de vrouw door haar huisarts naar de polikliniek Plastische chirurgie is verwezen, wordt zij eerst bij de verpleegkundig specialist verwacht. Zij doet de intake en informeert de vrouwen over het verloop van de operatie. Verder vraagt ze naar de specifieke reden en verwachtingen omtrent de gewenste borstverkleining en meet lichaamslengte, gewicht  en cupmaat. “Een borstverkleining wordt alleen vergoed bij cupmaat DD of groter”, verduidelijkt Hilbolling.

Ook de lengte van de vrouw in relatie tot haar gewicht (de zogeheten Body Mass Index) is van belang. “Vrouwen met overgewicht moeten eerst afvallen, anders wordt de operatie niet vergoed.”

Na de intake borstverkleining

Na de intake meldt de patiënt zich bij plastisch chirurg Schweter of collega Ter Braak. “Ik controleer de borsten op eventuele bijzonderheden. Afhankelijk van de leeftijd en gezondheid van de patiënt kan aanvullend röntgenonderzoek nodig zijn. Verder leg ik uit hoe de operatie zal verlopen en welk resultaat de patiënt mag verwachten.” Ook de mogelijke  risico’s en complicaties – zoals littekenvorming en een verminderd gevoel in de tepel – komen ter sprake. “De kans op complicaties is minimaal, maar de patiënt heeft recht op eerlijke en  volledige informatie”, benadrukt Schweter. 

Operatie borstverkleining

Op de afgesproken dag wordt de patiënt opgenomen en vervolgens overgebracht naar het operatiecomplex. Daar tekent de plastisch chirurg met een stift lijnen op de huid waarlangs hij zal snijden. Als de patiënt onder algehele narcose is gebracht, kan de ingreep beginnen. Eerst wordt de tepel naar boven verplaatst, waarna de chirurg aan de onderzijde van de  borst klierweefsel verwijderd. De hoeveelheid verschilt per patiënt; gemiddeld wordt per borst een halve kilo weefsel weggenomen.

Na de borstverkleining

Na de operatie, die circa twee uur duurt, worden de borsten ingepakt met een steungevend verband. Drie dagen later wordt het verband verwijderd en krijgt de patiënt het resultaat voor het eerst te zien. “De meeste vrouwen zijn ontzettend blij en vaak ook heel emotioneel, zó mooi vinden ze het.”

Littekens borstverkleining

Zo’n vier dagen na de operatie mag de patiënt naar huis en tien dagen later worden de hechtingen verwijderd. Zes weken na de ingreep beoordeelt de plastisch chirurg het  genezingsproces en het (voorlopige) resultaat. “Het duurt zes tot negen maanden voordat de littekens zijn vervaagd en de borsten hun definitieve vorm hebben gekregen”, licht Schweter toe. 

Verwijzing borstverkleining

  • Om in aanmerking te komen voor een borstverkleinende operatie is een verwijzing van de huisarts nodig.
  • De operatie wordt alleen vergoed vanaf cupmaat DD en bij een Body Mass Index (BMI) van 30 of lager. 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht