Zorg

Ouders onderschatten seksueel gedrag van hun kind. Seks? Mijn kind doet daar niet aan

Nederlandse ouders onderschatten de seksuele belangstelling van hun kind. Het verschil tussen wat wij dénken dat onze tieners doen en wat zij in werkelijkheid doen is groot.

Ook heeft 85 procent van de ouders het met hun kinderen onder de 10 jaar niet of nauwelijks over seksualiteit. Een gemiste kans, want het is makkelijker om met een jong kind hierover te praten dan met een (bijna) puber.

seks

Foto: Dagblad van het Noorden

Seksuele opvoeding

In een representatief J/M-onderzoek naar de seksuele opvoeding in Nederland deden ouders uitspraken over het seksuele gedrag van hun kinderen van 4 tot 17 jaar. Voor de 12-plussers zijn die uitkomsten vergeleken met de resultaten van ‘Seks onder je 25ste’, een onderzoek van Rutgers WPF/Soa Aids Nederland uit 2012 waarin die groep zelf antwoord geeft.

Grote verschillen

De verschillen zijn groot. Zo vergissen ouders van 12/13-jarigen zich vooral als het gaat over tongzoenen (13% tegenover 32% werkelijk), verliefd zijn (67% tegenover 87%) en pornoblaadjes kijken (8% tegenover 22%).

Enkele andere uitkomsten:

  •  74% van de ouders voelt zich ongemakkelijk als kleuters naakt doktertje spelen of in het openbaar hun geslachtsdelen betasten
  • slechts 8% van de ouders kent helemaal geen zorgen over de invloed van de huidige seksuele moraal en gewoonten op hun kinderen
  •  de grootste angst (53%) voor ouders van kinderen in de leeftijd tot 10 jaar zijn pedofielen
  • 76% van de ouders vindt dat kinderen van nu veel te jong met seks bezig zijn
  • 34% van de ouders zwijgt het onderwerp homoseksualiteit volledig dood
  • 33% van de vaders vindt het (helemaal) niet oké als zijn kind (vooral zonen) homoseksueel blijkt te zijn 

Onderzoek seks kinderen

Het onderzoek, onder 684 ouders met kinderen in de leeftijd van 4 tot 17 jaar, is uitgevoerd door bureau RM Interactive in opdracht van het maandblad J/M voor Ouders en gepubliceerd in het septembernummer dat vandaag verschijnt. Rutgers WPF, het kenniscentrum voor seksualiteit, heeft het onderzoeksteam geadviseerd.

Sinds 2007 laat J/M jaarlijks een groot, representatief onderzoek doen onder ouders, waarvan de resultaten in het septembernummer bekendgemaakt worden. Uit de eerdere onderzoeken blijkt o.a. dat ouders pleiten voor een strengere opvoeding en dat ouders de opvoeding als stressvol ervaren. Aan alle onderzoeken is in de media uitgebreid aandacht besteed. 
Zie ook www.jmouders.nl/onderzoek

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht