Zorg

Voorkom dat de tijgermug komt. Knokkelkoorts oftewel dengue rukt op over hele wereld

De tijgermug die in Assen is gevonden, vormde misschien geen gevaar voor de volksgezondheid, maar het risico dat zich hier een populatie tijgermuggen vestigt, is wel reëel. Daarom is het volgens viroloog prof. dr. Jolanda Smit van het UMCG heel verstandig dat de autoriteiten de mug serieus nemen.

tijgermug

De tijgermug Foto: Wikimedia/ James Gathany

Wat is de tijgermug?

De tijgermug verspreidt ziektes zoals dengue oftewel knokkelkoorts. Dat is een ernstige ziekte, die de laatste tientallen jaren bezig is aan een snelle opmars. Vanuit Zuidoost-Azië verspreiden de tijgermug en de ziekte dengue zich over bijna de gehele tropen tot in het zuiden van de Verenigde Staten en Zuid-Europa. De mug komt vooral voor in dichtbevolkte gebieden en prikt mensen ook overdag. Dit in tegenstelling tot de malariamug, die vooral op het platteland en ’s nachts actief is.

Wat als je besmet bent?

Wie besmet raakt met dengue, kan daar de eerste keer vrij weinig van merken, maar wie een keer dengue heeft gehad en opnieuw door een besmette mug wordt geprikt, kan die tweede keer wel ernstig ziek worden.

Geen vaccin

Het lastige is dat er geen vaccin tegen is en ook geen genezende behandeling. Het is een kwestie van uitzieken, paracetamol slikken om de koorts te verlagen en veel water drinken.

Kans op dengue

De kans dat het daar in Noord-Nederland van komt, is uiterst gering. De meeste tijgermuggen zijn geen drager van het dengue-virus. “Ze worden pas drager als ze iemand prikken die een acute dengue-infectie heeft. De kans dat een tijgermug in Assen zo iemand treft, is verwaarloosbaar klein”, weet Smit. In theorie kan een larve ook al besmet zijn, maar dergelijke larven zijn in Nederland nog nooit gevonden.

Gevaar van de tijgermug

Het gevaar is vooral dat de tijgermug blijft en nakomelingen krijgt. Overleven in de winter is lastig voor het dier vanwege de lage temperaturen, maar niet helemaal onmogelijk. “Hij heeft stilstaand water nodig en temperaturen boven de 10 graden. Hij kan in principe ook in dakgoten overleven”, zegt Smit.

Verspreiding tijgermug

De geschiedenis leert volgens haar dat het belangrijk is de tijgermug op tijd te bestrijden en dat verspreiding via water in oude banden gemakkelijk tot een blijvende muggenpopulatie kan leiden. “In Zuid-Amerika was hij in de jaren zeventig vrijwel verdwenen, maar is hij weer helemaal terug, ook dankzij de bandenhandel. In Texas heeft hij zich op die manier ook gevestigd en nu zijn daar ieder jaar weer kleine dengue-uitbraken.”

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht