Zorg

Goed afscheid door thanatopraxie. Wat is thanatopraxie?

Zijn kinderen vinden het maar eng, maar zelf heeft hij wel ‘iets met de dood’. ,,En dat bedoel ik helemaal niet morbide. Ik wil iets voor mensen doen en dit mag ik graag doen.” Aan het woord is thanatopracteur Hans van Zijp (60) uit Biddinghuizen. Hij behandelt in het dagelijks leven lichamen van overleden mensen om de ontbinding tegen te gaan.

thanatopraxie

Foto: Krant van Flevoland

Wat is thanatopraxie?

,,Thanatos”, betekent ,,God van de dood”. De dood is dan ook iets waar de Biddinghuizenaar regelmatig mee te maken krijgt. Een baby die in zijn wiegje is gestorven, een honderdjarige die een natuurlijke dood is gestorven of iemand die voor de trein is gesprongen. Voor een leek lijkt dit misschien een moeilijke confrontatie, maar Van Zijp weet er wel mee om te gaan. ,,Ik kan er afstand van nemen. Als je dat niet kunt, dan moet je iets anders gaan doen.”

Hoe werkt thanatopraxie?

Bij thanatopraxie wordt de ontbinding van het lichaam tien tot tot twaalf dagen uitgesteld. Dit is bijvoorbeeld fijn als iemand rond de feestdagen sterft of als een overledene naar zijn of haar vaderland moet worden gebracht. Maar eigenlijk komt iedere overledene in aanmerking. ,,Ik zoek een ingang in het vaatstelsel en breng een conserverende vloeistof in de bloedbaan in.” Als het overlijden sporen heeft nagelaten, bijvoorbeeld door ziekte of zelfdoding, biedt thanatopraxie ook uitkomst. Van Zijp kan de overledenen er namelijk weer uit laten zien zoals ze waren. Het mooist vindt hij dan ook als hij mensen hoort zeggen dat een dierbare er mooi bij ligt. ,,Dat is toch waarvoor je dit vak bent gaan uitoefenen.”

Thanatoparxie nog onbekend

Maar weinig Nederlanders weten van thanatopraxie en dit vindt Van Zijp jammer, vooral omdat hij wil dat mensen kunnen zelf kunnen kiezen uit alle mogelijke behandelingen van het lichaam van een overledene. ,,Ik vind het belangrijk dat mensen goed afscheid kunnen nemen. Je kunt het lichaam op een koelplaat leggen, maar dan zie je het elke dag minder worden. Wil je na vijf dagen afscheid nemen van een verlept bloempje of van iemand die je heel je leven gekend hebt? Dat is een keuze, maar die keuze moet je wel voorgelegd krijgen.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in De krant van Flevoland

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht