Zorg

Baby Emke wacht op een donorhart. Donors redden levens, ouders moeten daar beter over nadenken

Emke uit Assen is een vrolijk meisje. Ze lacht veel en speelt graag. Maar ze is geen gewoon kindje van negen maanden, ze heeft een hartafwijking. Ze ligt in het Rotterdamse Sophia Kinderziekenhuis en wacht op een donorhart.

Arno en Marije Veenstra uit Assen zijn ten einde raad: hun 9 maanden oude dochtertje Emke heeft een hartafwijking en wacht op een donorhart. Foto:Sanne Donders

Arno en Marije Veenstra uit Assen zijn ten einde raad: hun 9 maanden oude dochtertje Emke heeft een hartafwijking en wacht op een donorhart. Foto:Sanne Donders

Voorlopig leeft het meisje met een Berlin Heart in haar borst: een ’extern steunhart’ dat de functie van de linker hartkamer overneemt. “Emke heeft een hartinfarct gehad en zeven hartoperaties ondergaan en het is een wonder dat ze zo is opgeknapt”, vertelt haar vader Arno Veenstra. “Naar omstandigheden doet ze het heel goed.”

Wachten op donorhart en opzoek naar woning

Maar dat maakt de zorgen van Arno en zijn vrouw Marije er niet minder om. Omdat het wel twee jaar kan duren voor er een geschikt donorhartje komt en Emke in Rotterdam moet blijven, zijn ze dringend op zoek naar goedkope woonruimte in de Maasstad. “We hopen dat iemand een huis heeft leegstaan en met ons meeleeft. Mensen die hun woning bijvoorbeeld niet verkocht krijgen. In hun huis willen we dan graag tijdelijk wonen. Maar we kunnen helaas niet de reguliere huurprijs betalen. Onze hypotheek in Assen loopt door.”

Reizen geen optie

Het is de bedoeling dat Emkes 4-jarige broertje Hidde in de weekeinden naar Rotterdam komt. Hij logeert bij opa en oma en gaat in Assen naar school. Heen en weer reizen naar de 235 kilometer verderop gelegen Drentse hoofdstad is voor de Veenstra’s geen optie. “Dat is te ver en te duur. En vergeet de parkeerkosten bij het ziekenhuis niet. Maandelijks zijn we daaraan 100 euro kwijt.” Nog langer hun intrek nemen in het Ronald McDonaldhuis, naast het Sophia Kinderziekenhuis, willen Arno en Marije ook niet. “Daar zitten we nu, maar hier kunnen we niet langere tijd als gezin leven.”

Hoe het moet met hun werk, dat moet het echtpaar nog uitpuzzelen. “Ik ben ambulancechauffeur, mijn vrouw werkt bij Jeugdzorg Drenthe. Met onze werkgevers proberen we een oplossing te vinden.” Behalve voor hun huizenjacht wil Veenstra ook aandacht vragen voor het tekort aan donororganen voor heel jonge kinderen. “Donors redden levens, ouders moeten daar beter over nadenken.

Emkes ouders hebben het liefst een huis in de buurt van het ziekenhuis: “Als het met auto of openbaar vervoer maar in een kwartier te bereiken is.”

Gaatje in het hart

Emke heeft sinds haar geboorte een gaatje in haar hart. Drie maanden geleden werd ze geopereerd in het UMCG. Ondanks goede prognoses kreeg Emke een hartinfarct, waardoor haar hart ernstig beschadigd raakte. Ze is daarna overgebracht naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

Noot van de redactie: Baby Emke Veenstra uit Assen, die wachtte op een donorhart, is 28 augustus 2013 overleden in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Het tien maanden oude meisje stierf aan de gevolgen van een herseninfarct.

(Dit verhaal van Charlotte van Genderen is eerder gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden)

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht