Zorg

‘Anticonceptiepil maakt jaloers en onaantrekkelijk’

Vrouwen die de anticonceptiepil slikken, ervaren meer gevoelens van jaloezie dan vrouwen met een natuurlijke cyclus. En mannen blijken vrouwen die de pil gebruiken minder aantrekkelijk te vinden. Dat beweert althans evolutionair psycholoog Kelly Cobey, die promoveert op dit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

pil, anticonceptiepil

Anticonceptiepillen. Foto: ANP/Koen Suyk

Bijwerkingen anticonceptiepil

De anticonceptiepil beïnvloedt de hoeveelheid hormonen zoals oestrogeen en progesteron. Tijdens een natuurlijke cyclus schommelen deze hormonen ook. Zo is bekend dat vrouwen in hun vruchtbare periode, midden in de cyclus, onder invloed van de hormonen ander gedrag kunnen vertonen, zoals een andere partnervoorkeur.

Jaloezie

Uit onderzoek van Cobey blijkt dat vrouwen ook meer jaloezie ervaren in hun natuurlijke vruchtbare periode. Vrouwen die de pil gebruiken ervaren evenveel jaloezie als tijdens die natuurlijke vruchtbare periode.

Psychologische effecten

Mannen vinden vrouwen in hun vruchtbare periode automatisch aantrekkelijker, is ook al eerder uit psychologische tests gebleken. Maar uit het onderzoek van Cobey blijkt dat mannen vrouwen die de pil gebruiken juist minder aantrekkelijk vinden. Andersom vinden ze hun eigen partner aantrekkelijker als ze een natuurlijke cyclus heeft.

Volgens Cobey blijven deze subtiele psychologische effecten van pilgebruik te vaak onderbelicht. Artsen zouden er naast de medische gevolgen van de anticonceptiepil op moeten wijzen bij het voorschrijven.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht