Zorg

Operatie maagkanker is beter in buitenland. Hoe kan dat?

Nederlandse maagkankerpatiënten hebben in Nederland een grotere kans om te overlijden na een operatie dan patiënten in het buitenland. Dit komt doordat chirurgische teams soms onvoldoende ervaring hebben. Ze moeten dan patiënten doorverwijzen naar een ander ziekenhuis, maar doen dat niet altijd. Een derde van de ziekenhuizen verrichtte vorig jaar te weinig maagoperaties.

operatie, maagkanker

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Mediquest en de AD Ziekenhuis Top 100, die volgende maand verschijnt. Van de 47 ziekenhuizen die maagverwijderingsoperaties doen, deden 16 ziekenhuizen dat in 2012 niet vaak genoeg.

Meer ervaring, minder doden?

Wetenschappelijke studies wijzen keer op keer uit dat als een ziekenhuis veel ervaring heeft bij een ingreep, er uiteindelijk minder patiënten overlijden. Dat effect is er ook bij maagkankeroperaties.

,,We zijn bezig met een grote inhaalslag’’, zegt hoogleraar Rob Tollenaar, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Heelkunde (NVVH).

Aantal sterfgevalen

Bij maagkanker sterft in Nederland 6 procent van de patiënten na een operatie. In Scandinavië is dat 3,5 procent in en het Verenigd Koninkrijk 1,5 procent. ,,Dat komt vermoedelijk doordat daar de zorg voor maagkanker veel sterker is geconcentreerd. Daar moeten we in Nederland ook naar toe.” Dat betekent minder ziekenhuizen, die meer opereren en dus meer ervaring opdoen.

,,Doordat de cijfers nu openbaar zijn, weten ook Nederlandse patiënten waar ze aan toe zijn, maar zal het vooral ziekenhuizen stimuleren om actie te ondernemen. Ze moeten zorgen dat ze aan de norm voldoen’’, zegt directeur Jon Schaefer van Mediquest.

Niet al het weefsel weggehaald

Uit de cijfers blijkt ook dat in veel ziekenhuizen te vaak niet al het verdachte weefsel wordt weggehaald. Als een chirurg niet al het tumorweefsel en omliggende lymfeklieren verwijdert, keert de kanker onherroepelijk terug. De kans op overlijden is dan veel groter dan na een ‘schone’ operatie.

Kwaliteit verbeteren

Om de kwaliteit te verbeteren, heeft chirurgenvereniging NVVH sinds een paar jaar normen opgesteld voor allerlei kankeroperaties. Sinds vorig jaar is er ook een norm voor maagkanker van ten minste tien operaties. De norm moet ervoor zorgen dat chirurgenteams, ondersteunend personeel en ziekenhuizen voldoende ervaring opdoen.

,,Voor dit jaar geldt een minimum van twintig operaties. We verwachten dat heel veel ziekenhuizen hieraan nu wel zullen voldoen’’, zegt Tollenaar. ,,Toen we vorig jaar de norm invoerden, zijn sommige ziekenhuizen al direct gestopt.”

De patiëntenverenigingen juichen de strenge normen toe: soms moeten patiënten verder reizen, maar liever ver en goed, dan dichtbij en slecht, is het motto.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht