Zorg

Stresshormoon voorspelt nieuwe depressie. Psychologische training kan depressie voorkomen

Stress kan depressiviteit bij mensen die daar al eerder last van hadden, voorspellen. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijkuniversiteit Groningen (RUG). Maar door een psychologische training kan die nieuwe depressie worden voorkomen.

depressieDie geeft handvatten om beter om te gaan met stress, zegt hoogleraar klinische psychologie Claudi Bockting. De RUG verrichtte het onderzoek samen met het Amsterdams Medisch Centrum (AMC).

Verstoring stresshormonen

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat depressieve mensen een verstoring hebben in stresshormonen. Uit de nieuwe studie blijkt dat stresshormonen, zoals cortisol, het ontstaan van een nieuwe depressie kunnen voorspellen voor een periode van 5,5 jaar.

Onderzoek speeksel

Het gaat om mensen die al eens eerder neerslachtig zijn geweest. De hoeveelheid stresshormonen werd gemeten door een beetje speeksel af te nemen in de mond en te onderzoeken. Op dat moment voelden ze zich goed en hadden ze nergens last van.

Een groot deel van de onderzochte deelnemers raakte opnieuw depressief. Bij hen week het niveau van stresshormonen af.

Daardoor is duidelijk geworden dat het stresshormoongehalte in hun speeksel kan voorspellen hoe hetmet hen gaat in de jaren erna, aldus Bockting.

Wat is Cortisol?

Cortisol en andere stresshormonen zijn onmisbaar voor elk mens. “Daardoor kom je in actie als er wat gebeurt, bij grote gebeurtenissen zoals het verlies van je partner of je werk, maar ook bij de dagelijkse beslommeringen en kleine tegenslagen.”’
Wie een opeenvolgende reeks stressvolle gebeurtenissen achter elkaar heeft, zou juist een te lage stressreactie kunnen hebben. “Door opeenvolgende ellende kun je uiteindelijk murw raken, psychisch, maar ook lichamelijk.
Dan reageert je lichaam niet meer met een toename van cortisol waardoor het moeilijker is om in actie te komen, terwijl dit vaak wel nodig is.” Die groep loopt het risico chronisch psychisch ziek te zijn. Stresshormonen zijn niet direct te beïnvloeden met medicatie, wel indirect met antidepressiva.

Psychologische behandeling

Deze hebben echter soms bijwerkingen en veelmensen geven de voorkeur aan een psychologische behandeling. Bockting vindt het verrassend dat uit het onderzoek eveneens blijkt dat een psychologische behandeling van invloed is op stresshormonen. “Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht.” Haar vakgroep ontwikkelde eerder trainingen die depressies voorkomen. Deze kunnen zelfs via internet gedaan worden.

Labiliteit

Uit het onderzoek blijkt eveneens dat bij grote schommelingen van het stressniveau emotionele labiliteit kan ontstaan. Ook bleek dat dagelijkse beslommeringen meer bepalend zijn voor een terugkeer van een depressie dan grote stressvolle gebeurtenissen zoals het overlijden van een dierbare. Samen met een Amerikaanse universiteit is er nu een vervolgonderzoek begonnen. Bockting: “We gaan precies uitzoeken wat de rol van stress is bij depressie.”

(Dit verhaal is eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant)

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht