Zorg

Wat te doen bij hoofdluis? Luis in je haar, kammen maar!

Hoofdluis hebben is natuurlijk geen pretje, maar schaamte hierover is niet nodig. Iedereen kan het krijgen. Luizen maken geen onderscheid tussen vies of schoon haar. Regelmatig haren wassen helpt dus ook niet om hoofdluis te voorkomen.

hoofdluis

Foto: Leeuwarder Courant

Hoe krijg en herken je hoofdluis?

Luizen zijn overlopers. Ze wandelen van hoofd naar hoofd. Kinderen lopen de meeste kans hoofdluis te krijgen, omdat ze bij het spelen vaak letterlijk de hoofden bij elkaar steken. Hoofdluis veroorzaakt meestal jeuk, maar niet altijd. Het is aan te raden uw kind regelmatig op hoofdluis te (laten) controleren. De hoofdluis zoekt graag een warm plekje op: achter de oren, in de nek of onder een haarpony bijvoorbeeld.

Neten

Luizeneitjes oftewel neten, zijn witte stipjes die op roos lijken. Alleen zit roos los, terwijl neten juist aan het haar vastkleven. Geen neten zonder luizen. Toch is het vinden van een neet niet altijd reden voor paniek. Het kan namelijk om een oud eitje gaan. Neten zitten zo goed vastgehecht dat ook een dode neet nog maandenlang kan blijven zitten, Een luis legt de neet tegen de hoofdhuid, hoe verder van de hoofdhuid hoe ouder de neet. Bij oude neten gaat het vaak om een eerdere luizenbesmetting.

Grondig aanpakken

Als u hoofdluis ontdekt, is het belangrijk om meteen te beginnen met een grondige aanpak. Want zolang er luizen of nog niet uitgekomen neten op het hoofd zitten, blijft hoofdluis besmettelijk.

hoofdluis

Behandeling van hoofdluis

Kam gedurende 14 dagen het haar elke dag met een netenkam. Dit uitkammen is het belangrijkst. Doe dat als volgt:

  • Maak het haar nat.
  • Doe crèmespoeling in het haar en kam eerst met een gewone kam de klitten weg.
  • Pak dan de fijntandige netenkam en kam al het hoofdhaar, pluk voor pluk, vanaf de   haarwortel. Begin bij het ene oor en pak na elke kambeweging een pluk in de richting van het andere oor. Kam het haar boven wit papier of boven de wasbak.
  • Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan keukenpapier.
  • Spoel de crèmespoeling uit en maak de kammen schoon.

Gebruik azijn

Neten zitten met een lijmlaagje aan het haar vast en dit lost niet op in water. Na de behandeling zullen er nog steeds neten vastzitten aan het haar. Probeer de neten los te weken met een azijn-oplossing: Twee eetlepels azijn op een kopje lauw water met een scheutje crèmespoeling. Maak hier het hele haar mee nat en kam het haar met een netenkam.

Kammen en antihoofdluismiddel

Kammen heeft de voorkeur, maar u kunt het kammen combineren met een antihoofdluismiddel. Volg bij het gebruik van antihoofdluismiddelen altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzing.

Hoofdluis heb je niet alleen

Hoofdluis is heel erg besmettelijk. Als uw kind hoofdluis heeft, meld dat dan op school of bij de kinderopvang. En verder bij iedereen waarmee uw kind in aanraking komt:  (sport)clubjes, vriend(innet)jes en ook mensen die op uw kind passen, zoals opa’s en oma’s. Zij kunnen dan ook controleren. Bovendien moet u alle gezinsleden controleren. Vindt u bij hen geen luizen, herhaal de controle dan eens per week, gedurende twee weken.

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht