Zorg

Syndroom van Cockayne. Nieuwe therapie komt te laat voor Demi Teijn

De 11-jarige Demi Teijn uit Schiedam heeft de conditie van een 70-jarige vrouw. Ze lijdt aan het syndroom van Cockayne, waardoor haar lichaam in hoog tempo veroudert. Een Rotterdamse hoogleraar heeft een doorbraak geboekt in het onderzoek naar deze zeer zeldzame ziekte, maar die komt voor Demi te laat.

Demi Teijn heeft de zeldzame verouderziekte Cockayne Syndrome. fotografie: Sanne Donders

Demi Teijn heeft de zeldzame verouderziekte Cockayne Syndrome. fotografie: Sanne Donders

Demi zit in haar rolstoel. Ze speelt met de balletjes voor haar en doet er alles aan de aandacht te trekken. Het meisje in haar roze shirt is, zoals haar leeftijdsgenootjes, gek op nagellak en housemuziek, maar heeft de ondeugd van een peuter. Alleen wil haar lijf niet meedoen.

Blauw met drinken

Meteen na de geboorte was het duidelijk dat er iets mis was. “Als we haar de fles gaven, werd ze blauw”, vertelt moeder Esther (39). “Het bleek dat ze bij het drinken stopte met ademhalen. Een paar maanden later begonnen de epileptische aanvallen. We waren in paniek, belden de ambulance. Wisten wij veel.”

Zuurstof tekort

De artsen zochten de oorzaak in een zuurstoftekort. “Houd er rekening mee dat ze licht verstandelijk beperkt is”, kregen de ouders te horen. Maar vanaf dat moment werd het van kwaad tot erger. Demi ging maar niet lopen, praatte niet. Inmiddels zit ze in een rolstoel. Haar zicht en gehoor zijn slecht. Ze heeft de lichamelijke gebreken van een bejaarde vrouw, maar geestelijk is ze pas 14 maanden. “We hebben gevochten met instanties, omdat we niet wisten wat ze had. Pas op haar negende kreeg ze de diagnose: het syndroom van Cockayne.” Dit wordt ook wel het Progeria-Like-Syndrome genoemd.

Syndroom van Cockayne

Even was er opluchting: eindelijk wisten ze wat hun dochter mankeerde. “Tot we gingen googelen en erachter kwamen dat ze niet lang meer te leven heeft. Kinderen met deze ziekte worden gemiddeld 12 jaar. Ik dacht: dit wil ik helemaal niet weten.” Of Demi zelf weet dat haar jonge leventje binnenkort eindigt, weet Esther niet. “Ik denk van niet. Wel lijkt ze soms wat gefrustreerd, alsof ze door heeft dat ze steeds minder kan dan andere kinderen. Dan is ze plotseling heel boos, en knijpt of krijst ze.”

Uitvaart al geregeld

Haar ouders hebben haar uitvaart al geregeld. Haar kist is uitgezocht, en haar plekje op de begraafplaats gereserveerd. En nu, nét nu, heeft Jan Hoeijmakers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam een doorbraak geboekt in het onderzoek naar de zeldzame genetische aandoening. Maar het is volgens hem een kwestie van jaren voor er een dieet of medicijn komt dat de veroudering vertraagt.

Hulp te laat

Voor Demi, en voor de vijf andere kinderen in Nederland van wie bekend is dat ze het syndroom van Cockayne hebben, komt de hulp te laat. “Voor toekomstige ouders is het wel fijn”, zegt Esther dapper.

De ziekte van Demi heeft een grote impact op het gezin. Esther heeft haar baan opgezegd om voor haar dochter te zorgen. Tijd voor zichzelf heeft ze nauwelijks. Eens per jaar gaan ze naar het strand, een hele onderneming. Demi wordt van top tot teen ingepakt, omdat haar huid niet tegen de zon kan. Terwijl haar broer en zus het water ingaan, moet Demi onder een luifel blijven zitten. “Maar ze vindt het prachtig.”

Demi

Over het leven na Demi wil ze al helemaal niet nadenken. “Het is zoiets onnatuurlijks om je kind te overleven. Ik denk wel dat we door haar ziekte meer genieten van de kleine dingen. Demi en ik tutten graag samen, doen nagellak op.” “En ze is erg ondeugend”, zegt Demi’s zus Barbara (23). “Dan gooit ze met ballen en bescheurt ze zich omdat ik ze moet opruimen. Hoewel ze niet kan praten, is onze band denk ik intenser dan bij andere zussen. Tussen ons is alleen liefde, we kunnen geen ruzie maken.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht