Zorg

Een MRI-scan. Wat is een MRI en is het gevaarlijk?

Magnetic Resonance Imaging, kortweg MRI, wordt steeds vaker toegepast: in bijvoorbeeld het Scheper Ziekenhuis in Emmen worden jaarlijks maar liefst 4500 MRI-onderzoeken uitgevoerd.

mri

Fotobijschrift: Radioloog Anne van der Werp, MRI-laboranten Anouk van der Veen en Mutlugt Mertturk en radioloog Geert Rijpkema: ‘Met de ingebruikname van een nieuwe MRI zijn we weer helemaal up-to-date.’ (Foto: Ko Oost).

Volgens radiologen Anne van der Werp en Geert Rijpkema is het einde van die groei nog lang niet in zicht. ‘MRI wordt steeds vaker ingezet om het inwendige van het menselijke lichaam in beeld te brengen.’

Wat is MRI?

MRI wordt met name gebruikt om de zogeheten weke delen van het lichaam te onderzoeken. ‘Denk aan de knie, rug, schouder, enkel en de hersenen’, licht Van der Werp toe. Maakt een CT-scanner gebruik van röntgenstraling, de MRI werkt op basis van een sterk  magneetveld en radiogolven, waarmee signalen in het lichaam worden opgewekt. ‘Deze signalen worden door een antenne opgevangen en door de computer omgezet in beelden. 

Is MRI veilig?

MRI-onderzoek is volstrekt veilig en pijnloos’, verzekert Rijpkema. MRI is een ideale techniek om bijvoorbeeld hernia’s en meniscusproblemen in beeld te brengen. Hetzelfde geldt voor schouderklachten en tumoren in de hersenen. ‘MRI levert zeer gedetailleerde informatie over de locatie en de omvang van de aandoening. Met deze gegevens kan de hoofdbehandelaar vervolgens heel gericht een behandeling starten’,  verklaren de Emmense radiologen.

Haarscherp

De fonkelnieuwe MRI die de afdeling Radiologie een jaar geleden in gebruik nam, biedt nog meer mogelijkheden. Het moderne apparaat is bijvoorbeeld in staat om herseninfarcten in een zeer vroeg stadium op te sporen. Ook het haarscherp in beeld brengen van leverafwijkingen en darmtumoren behoort tot de opties. Wat heeft de patiënt daaraan?  ‘Hoe eerder en nauwkeuriger je een bepaalde aandoening kunt aantonen, des te beter je deze vervolgens kunt behandelen’, aldus de Emmense radiologen. ‘En dat heeft een positief  effect op het herstel van de patiënt.’

MRI voor iedereen?

Hoewel MRI-onderzoek zeer veilig is, komt niet iedere patiënt ervoor in aanmerking. ‘Vooraf vragen we aan alle patiënten of zij een pacemaker, insulinepomp of een kunsthartklep hebben. Is dat het geval, dan kan het MRI-onderzoek soms niet doorgaan. Het sterke magneetveld zou de werking van deze instrumenten namelijk kunnen verstoren’,  verduidelijkt Van der Werp. Ook ernstige claustrofobie kan reden zijn om af te zien van MRIonderzoek.

Uitleg MRI

Wie wél groen licht krijgt – en dat is gelukkig de meerderheid – meldt zich op het afgesproken moment op de afdeling Radiologie van het Scheper Ziekenhuis. Nadat de röntgenlaborant uitleg heeft gegeven over het onderzoek, neemt de patiënt plaats op de MRI-tafel.  Vervolgens krijgt hij oordopjes of een koptelefoon uitgereikt, om het harde geluid van de MRI-scanner buiten te sluiten. Ook krijgt de patiënt een alarmbel waarmee op elk moment de aandacht kan trekken van de laborant, die zich in de naastgelegen bedieningsruimte  bevindt. Bovendien kan de patiënt via de intercom op elk gewenst moment met de laborant  communiceren.

In de tunnel

Na deze voorbereidingen wordt de patiënt in de MRI-tunnel geschoven en kan het feitelijke onderzoek beginnen. ‘Het is heel belangrijk dat de patiënt tijdens de scan zo stil mogelijk blijft liggen. Anders komt de beeldkwaliteit in gevaar’, stelt radioloog Van der Werp.

Beoordelen

Bij MRI-onderzoek wordt behalve een overzichtsfoto ook een serie opnamen vanuit verschillende richtingen gemaakt. ‘Daardoor ontstaat een compleet beeld van het desbetreffende lichaamsdeel.’ Voeren de radiologisch laboranten het MRI-onderzoek uit, de radiologen zijn verantwoordelijk voor de beoordeling van de beelden. ‘We leggen alle plaatjes naast elkaar, komen tot een eindoordeel en rapporteren onze bevindingen aan de arts die het MRI-onderzoek heeft aangevraagd’, verduidelijken Van der Werp en Rijpkema.

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht