Zorg

Hoogleraar psychiatrische epidemiologie: “ Depressie kon wel eens een bedenksel zijn ”

De definitie van depressie die artsen doorgaans gebruiken is een onduidelijk rommeltje. Dat vindt Peter de Jonge (44), mede-hoofd van het Interdisciplinair Centrum Psychopathologie en Emotieregulatie van het UMCG. In zijn onderzoek Deconstructing Depression wil hij het begrip depressie samen met het publiek ontrafelen om de symptomen effectiever te kunnen bestrijden.

burn-out, depressieEen rammelende definitie

Depressie hoort bij de top vijf van aandoeningen en ziekten in Nederland die de meeste ziektelast veroorzaken. Niet verwonderlijk, als je de redenatie van hoogleraar psychiatrische epidemiologie Peter de Jonge volgt. Volgens hem worden onder de noemer depressie meerdere psychiatrische aandoeningen op een hoop gegooid. Een gevolg van het werken met een definitie die ‘rammelt’.

(On)begrip

Hij spreekt onder meer vanuit de ervaring die hij tot vijf jaar geleden opdeed als psycholoog. Om diagnoses te stellen voor patiënten viel hij terug op de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Het handboek geldt in de psychiatrische diagnostiek als toonaangevend en moet daarin meer (internationale) eenheid creëren.
Maar wat depressie betreft wordt het er allesbehalve duidelijker op, zegt De Jonge. “Vooral in termen van symptomen is er een potje van gemaakt. Zo staat er dat de patiënt te weinig slaapt of juist teveel, afvalt of juist aankomt. En piekeren, ook vaak een klacht, is volgens de DSM dan weer geen stemmings- maar een angststoornis.”

Bestaat depressie eigenlijk wel?

Vervolgens geeft de DSM geen richting voor de behandeling. “Het is vooral een classificatielijst. Er staat niet: schrijf een slaappil voor bij slaapproblemen.” In de praktijk krijgen patiënten met een dwangstoornis, fobie of depressie vaak hetzelfde voorgeschreven, zoals antidepressiva en gedragstherapie. “Niet specifiek gericht op de soms sterk verschillende klachten. Wat voor de een werkt is voor de ander soms contraproductief.”
Ook naar de oorzaak blijft het gissen. “Bij een hartinfarct weet je wat achter de klachten schuilt, dan ga je dotteren en niet eerst de pijn in de schouder bestrijden. Voor iets achterliggends bij een depressie, zoals een gen, is geen wetenschappelijk bewijs gevonden.”
Misschien bestaat een depressie wel niet, stelt hij. “Niet dat mensen zich niet depressief kunnen voelen, maar de verzamelterm kon wel eens een bedenksel zijn van de psychiaters die de DSM schreven, een bedenksel dat niet op de werkelijkheid berust.”

Iedereen kan meedoen

De vraagtekens laten De Jonge niet los. “Ik ben ook methodoloog en werk dus graag met onderbouwde gegevens.” Hij is daarom zelf een onderzoek gestart. Met zijn vijfjarige project Deconstructing Depression wil hij de term depressie in stukjes hakken op basis van de symptomen.
“Zonder zuivere definitie is meer geld steken in fancy onderzoek naar de oorzaak van depressie vrij kansloos. En zonder goede omschrijving van de symptomen blijven artsen tobben over de juiste labels. Effectievere bestrijding begint dus bij de ontrafeling van depressie.”
Met een interdisciplinair en internationaal team boog hij zich het afgelopen jaar over bestaande data over depressie. Nu vraagt hij het volk om hulp. “Via de website hoegekis.nl kunnen mensen vanaf november hun ervaringen met stemmingsgerelateerde klachten delen. Beleving speelt bij psychiatrische aandoeningen een centrale rol. Somber zijn is geen probleem als de persoon het niet zo ziet.”

Bekende Nederlanders moeten het gezicht worden

De Jonge hoopt dat ook bekende Nederlanders mee gaan doen, “om stigma’s en drempels voor anderen weg te nemen.” Hij wil iedereen die meedoet onderbrengen in een groep, waar zo’n BN’er het gezicht van moet worden. “Omdat je binnen groepen van mensen met vergelijkbare klachten patronen zichtbaar kunt maken. Zoals de werking tussen piekeren, slaapstoornissen en werkprestaties en bij welke behandeling die groep baat heeft.”
Ondertussen worden de theorieën in de praktijk getest in een project met ouderen. “Via een app geven zij aan hoe het met ze gaat en wat er tussen stemmingswisselingen door speelt. Als een gebeurtenis een bepaald gevoel lijkt te triggeren kun je daar direct op inspelen.”

Impact

Het onderzoek wordt onder meer betaald met de 1,5 miljoen euro VICI-subsidie die De Jonge ontving van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Een prestigieuze beurs die slechts voor een paar onderzoekers per jaar is weggelegd. “Ik ben nog steeds aangenaam verrast dat ik daarbij hoor”, zegt De Jonge. “De DSM is voor veel artsen toch iets waar je niet tegenin gaat. In mei verscheen de nieuwste versie, nu hoor je meer kritiek maar twee jaar geleden liep ik daar echt op vooruit.”

Daarbij: “Artsen moeten diagnosen stellen om te kunnen declareren en gestandaardiseerde definities gebruiken om artikelen gepubliceerd te krijgen. Voor sommigen wellicht een reden om aan de consensus vast te willen houden.”
De Jonge zwemt bewust tegen die stroom in. “Labels in stand houden die niet kloppen betekent wetenschappelijke stagnatie. Na dit onderzoek moet de term depressie misschien worden afgeschaft. Behandelaars en patiënten zijn met meer duidelijkheid beter geholpen.”

Bron: UMCG-Kennis in zicht

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht