Voeding

Groeien Nederlanders niet meer? Europeanen langer door goede hygiëne en voeding

We worden in Europa elke tien jaar bijna 1 centimeter langer. Maar de Nederlanders lijken inmiddels hun grenzen te hebben bereikt. Sinds 1870-1875 is de gemiddelde lengte van de Europese man 11 centimeter toegenomen, zo blijkt uit studies van professor Timothy Hatton van de universiteit van Essex, die zijn bevindingen deze week wereldkundig maakte.

lang

Foto: Leeuwarder Courant /Niels Westra

Nederlanders langer

Zijn onderzoek bevestigt na bestudering van groeicijfers van 21-jarige mannen geboren tussen 1870 en 1980 dat de mens langer en langer wordt. Nederlanders zijn de grootsten: de gemiddelde man doet inmiddels1,838 meter(1,76 in 1955). Voor de struise Hollandse vrouw is dat 1,707 (1,63 in 1955).

Levensomstandigheden bepalend

Volgens Hatton wordt groei vooral bepaald door de levensomstandigheden in de eerste twee jaar van een kind. We eten gevarieerder, de gezondheidszorg is stukken beter dan aan het einde van de negentiende eeuw en dat geldt ook voor de sanitaire voorzieningen. Tot in de twintigste eeuw deden mensen hun behoefte nog op emmers en poepdozen.

Groeistudie

,,Hoe beter de omgevingsfactoren, hoe beter de mens kan groeien’’, legt Yvonne Schönbeck uit, epidemioloog en onderzoekster bij TNO. Schönbeck was verantwoordelijk voor de Vijfde Landelijke Groeistudie, die zij samen met het medisch centra van de Vrije Universiteit (VUmc) en Leidse universiteit (LUMC) uitvoerde. Dit onderzoek dient als basis voor de gemiddelde groeicurve waarmee kinderartsen en consultatiebureaus sinds 2010 werken.

Groeien we door melk?

De bevindingen van Hatton sluiten naadloos aan bij het onderzoek. ,,Als mensen veel ziek zijn, steekt het lichaam zijn energie vooral in beter worden en dus niet in groeien. Hoe gezonder de generaties, hoe langer ze kunnen worden’’, stelt Schönbeck. Nederlanders hebben wat betreft hun lengte het plafond inmiddels bereikt. Tussen 1997 en 2009 is er bij mannen en vrouwen geen centimeter meer bijgekomen. Zijn we soms minder melk gaan drinken? Want die theorie wordt steevast van stal gehaald, als verklaring voor de lange Jannen en Jantienen van Europa.

Schönbeck lacht. ,,Er is nooit een direct verband aangetoond tussen veel melk drinken en groeien. Maar het antwoord lijkt wel in voeding te zitten. Nederlanders worden niet meer langer, maar wel dikker door al die hamburgers en frietjes die op het menu erbij zijn gekomen. De ideale omstandigheden lijken hun maximum te hebben bereikt.’’

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht