Zorg

Eigen risico zorg blijft voor iedereen gelijk. Inkomensafhankelijk systeem onuitvoerbaar

Het kabinet ziet af van een inkomensafhankelijk eigen risico in de zorg, hoewel in het regeerakkoord is afgesproken die vanaf 2015 in te voeren.Volgens het regeerakkoord zouden hogere inkomens een hoger eigen risico (€595) krijgen dan laagbetaalden (€180). 

 

geld, eigen risicoDe regeringspartijen VVD en PvdA hebben nu besloten hiervan af te zien, hebben bronnen op het Binnenhof bevestigd. Het nieuws wordt op Prinsjesdag officieel bekendgemaakt.

Uitvoeringsprobleem

Van het plan voor een inkomensafhankelijk risico wordt afgezien wegens uitvoeringsproblemen. Zorgverzekeraars zouden dan inzage moeten hebben in het loon van hun cliënten om het eigen risico te kunnen berekenen.

Eigen risico blijft €350

  • Het eigen risico blijft nu €350 per jaar. Het wordt alleen met de inflatie verhoogd.
  • Lage inkomens worden gecompenseerd via de zorgtoeslag en hogere inkomens gaan meer belasting betalen. Dat laatste gebeurt door het schrappen van de algemene heffingskorting voor deze groep.

Zorgpremie

In het regeerakkoord had de PvdA bedongen dat de zorgpremies en het eigen risico inkomensafhankelijk zouden worden. Het eerste plan werd al kort na het aantreden van het kabinet geschrapt na opstand onder de achterban van de VVD. Ook anderen vreesden dat deze maatregel zeer negatieve inkomenseffecten zou hebben. De PvdA doet opnieuw een concessie aan de VVD nu het inkomensafhankelijk maken van het eigen risico niet doorgaat.

Kritiek

D66 had woensdag al meteen kritiek. „Het kabinet kiest er steeds voor om de belasting van werkenden te verhogen. Hierdoor wordt werken onaantrekkelijk. Die keuze is sowieso niet verstandig, maar al helemaal niet tijdens een economische crisis met oplopende werkloosheid”, zei kamerlid Wouter Koolmees. Ook GroenLinks heeft bezwaren. „Er blijft weinig over van de doelstelling van eerlijk delen uit het regeerakkoord”, foetert kamerlid Linda Voortman. 

Bron: ANP

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht