Beweging

Hartproblemen risico voor marathonlopers van boven de 40

Fanatieke mannelijke amateurhardlopers ouder dan 40 die een marathon willen lopen, doen er goed aan zich vooraf medisch te laten keuren.

Deze groep loopt namelijk het meeste risico op hartproblemen tijdens het lopen. Als het misgaat, gaat het in deze groep ook gelijk goed mis: 71 procent van hen overleeft hartfalen tijdens een marathon niet. Dat zette professor Sanjay Sharma, medisch directeur van de London Marathon, uiteen tijdens het Europese Cardiologencongres in Amsterdam.

Marathon

Hij baseert zijn uitspraken op cijfers over deelnemers aan de London Marathon. De mannen bij wie het mis gaat, hebben meestal al hartproblemen, maar weten dat niet. Het gaat dan bijvoorbeeld om vernauwingen in de kransslagaderen of een hartspierziekte die nog niet bekend is.

marathonlopers

Marathonlopers boven de veertig moeten oppassen. Foto NDC Mediagroep/Niels Westra

Fanatieke mannen, die goed voorbereid zijn en een goede conditie hebben, blijken toch het grootste risico te lopen. Meer dan de helft van de slachtoffers heeft zelfs al eerder minimaal één marathon gelopen. Vooral het laatste kwart van de marathon is risicovol. Als er wat misgaat met het hart van de deelnemers, gebeurt het meestal dan.

Hoge bloeddruk

Hoe dat komt, is nog niet duidelijk. „Het zou aan vochttekort kunnen liggen. Of het tekort aan lichaamszouten, die niet genoeg worden aangevuld. Mensen zijn dan al 4 tot 6 uur aan het lopen met een hoge hartslag, vaak ook nog eens met een hoge bloeddruk”, legde sportcardiologe Nicole Panhuyzen uit.

Vaak merken de marathonlopers niet dat er iets aan de hand is. Panhuyzen: „Ze voelen zich vermoeid, merken dat ze niet zo snel lopen als normaal en zijn misschien kortademig, maar denken dat dat erbij hoort”.

marathonlopers

Medische keuring is aangeraden bij fanatieke hardlopers. Foto archief NDC Mediagroep

Medische keuring

Panhuyzen pleit ervoor dat in ieder geval 40-plus-mannen zich medisch laten keuren door een huis- of sportarts, voordat ze aan het trainen slaan voor een marathon. Maar ze ziet er ook wel wat in om dat nog breder te trekken. „Het is überhaupt goed als mensen die intensief sporten zich een of twee keer per jaar laten checken. Dat geldt ook voor jonge, fitte mensen. Zo kan je verborgen hartziekten boven water krijgen en sterfgevallen vermijden.”

bron: ANP

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht