Beweging

Ongezond maakt dom. Snel slechter geheugen door roken en vetzucht

Een ongezonde leefstijl, zoals roken, te veel en vet eten en te weinig bewegen, leidt al vanaf het 35ste levensjaar tot een achteruitgang van het geheugen. Dat blijkt uit onderzoek van Hanneke Joosten van het UMCG onder 3778 deelnemers van het Groningse Prevend-onderzoek.

ongezond

Foto: Leeuwarder Courant/Wietze Landman

Hoge bloeddruk

Dat hoge bloeddruk, hoog cholesterol en roken ongezond zijn, is al langer bekend. De kans op harten vaatziekten en slechtere hersenfunctie op hogere leeftijd wordt er groter door. Uit het onderzoek van Joosten blijkt echter dat dit al op veel lagere leeftijd intreedt.

Onderzoek

Joosten is internist-nefroloog in opleiding en dook voor haar onderzoek in de data van de Prevenddeelnemers. Dat onderzoek onder gezonde Groningers loopt al vijftien jaar. De deelnemers moesten om de paar jaar allerlei gezondheidstests ondergaan. Tijdens het onderzoek werden echter ook geheugentestjes gedaan.

Suikerziekte

“We weten dat mensen met suikerziekte vaak ook afwijkingen hebben in de vaten van hun ogen en de nieren en misschien geldt dat ook voor de vaten van het brein”, zo licht Joosten haar onderzoek toe in het webmagazine KennisInzicht van het UMCG. “We hebben gevonden dat mensen die een beetje hoger cholesterol hebben of roken, het al op hun 35ste tot 45ste jaar beduidend slechter doen dan hun gezonde leeftijdsgenoten”, vervolgt ze.

Ongezond heeft gevolgen

“Ze hebben dus nog geen klachten, maar de maatschappij zou zich misschien meer moeten realiseren dat ongezond gedrag al op jongere leeftijd gevolgen heeft.” De uitkomst van het onderzoek zegt overigens niet dat ongezonde mensen al op jongere leeftijd dement kunnen worden. “We weten ook niet of het andersom ook zo is dat je geheugen beter blijft als je op jonge leeftijd al investeert in gezond gedrag”, zegt Joosten. “Dat zou nog onderzocht moeten worden.” Het onderzoek is gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift Stroke.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht