Zorg

Spijt van een tatoeage? Verwijderen van een tatoeage met een laser

Even moet Chantal de pijn verbijten. De laser waarmee schoonheidsspecialiste Jolanda Richard uit Hollandscheveld haar tatoeage verwijdert knettert. Haar huid is rood en licht gezwollen.

tatoeage

Foto: Dagblad van het Noorden

tatoeageverwijderen_02

Foto: Dagblad van het Noorden

Chantal: “Dit is de derde keer dat ik word behandeld. De tatoeage wordt vager en de vorm verandert. De kleur trekt na elke behandeling iets meer weg.” Jolanda: “De tatoeage is in de huid ingekapseld. Het is een grote bol inkt. De laser defragmenteert deze in heel kleine deeltjes die door het lichaam kunnen worden afgebroken. Nog een paar behandelingen en deze kleine tatoeage is weg. Ze houdt er geen litteken aan over.”

Spijt van tatoeage

Vele tientallen mensen die spijt hebben van een tatoeage zijn al door Jolanda Richard van La belle Femme behandeld. En met succes. Ze krijgt het dan ook steeds drukker. “Zulke dingen gaan van mond tot mond. Mensen uit het hele land komen hier”, zegt ze. “Het zetten van een tatoeage is een hype, maar het verwijderen lijkt het ook te worden. Vroeger werd een tatoeage weggesneden. Hij werd er als het ware afgeschaafd onder verdoving. Je hield er littekens aan over. Dat wegsnijden van de bovenste huidlaag gebeurt nog wel door plastisch chirurgen.”

Verwijderen met een laser

Maar het kan dus ook met de laser. Jolanda: “Dat zijn meestal vier tot vijf behandelingen voor een zelf gezette tatoeage. Die zit minder diep. Bij een professioneel geplaatste tatoeage in blauw of zwart ben je gemiddeld tien behandelingen kwijt. Voor een kleurentatoeage moet ik vaak wel vijftien tot twintig keer laseren. Soms meer. Kleur is moeilijk weg te halen. Dat komt door de metalen die erin zitten, zodat kleuren langer goed blijven. Die metalen zijn overigens sinds 2005 verboden.”

Wat kost het verwijderen van een tatoeage?

De kosten voor een behandeling zijn afhankelijk van de grootte van de tatoeage. “Het tarief is 20 euro per vierkante centimeter. Voor een wat grotere afbeelding moet je denken aan 240 tot 280 euro per keer.” De redenen om een tatoeage te verwijderen zijn velerlei. Jolanda: “Mensen hebben vaak spijt en willen met de verwijdering van een tatoeage een hoofdstuk in hun leven afsluiten. Een grote groep doet dit na een scheiding. Ze willen af van de herinnering aan hun voormalige partner. Sommigen vinden het niet meer mooi of hun partner vindt het lelijk. Anderen hebben de tatoeage in een dronken of jolige bui laten zetten, of op heel jeugdige leeftijd. Er zijn mensen die lid zijn geweest van een bende en daarom een teken hebben. Die willen er vanaf als ze die bende verlaten. Ik krijg heel veel te horen. Dat geeft ook aan dat mensen die hier komen mij vertrouwen.”

Ervaring met laseren

Chantal (28) uit Emmen heeft veel spijt van haar tatoeage. Die bestaat uit een paar sterretjes en een maan die ze op 15-jarige leeftijd op haar bovenarm heeft laten zetten. “Dat vond ik toen mooi. De schaamte begon toen ik 22, 23 jaar was. Vier jaar geleden ben ik voor het eerst gaan laseren in Stadskanaal. Dat bleek een oplichter die er niets van kon. Later werd duidelijk dat er meer mensen bij hem weg kwamen met klachten.

Daarna ben ik twee keer naar een tatoeëerder gegaan voor een cover-up met huidskleur over de tatoeage. Dat werd niet mooi. Vervolgens ben ik naar de huisarts gegaan die me doorverwees naar de huidspecialist in het ziekenhuis in Assen. Hij stuurde me hierheen.” Chantal is tot nu toe erg tevreden en ziet uit naar het moment dat er van haar tatoeage niets meer is te zien. “Dan kan ik zomers eindelijk weer eens met blote armen lopen. Ik heb eerder wel met een pleister over mijn tatoeage gelopen en kocht altijd jurkjes die hem bedekken.”

(Dit verhaal van Martin Vlaanderen is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden)

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht