Zorg

Angst voor de tandarts. 600.000 Nederlanders hebben een tandartsfobie

Zeker 600.000 Nederlanders zijn bang om naar de tandarts te gaan. Daarmee laat de tandarts de angst voor spinnen en hoogtevrees ver achter zich. Psycholoog Floor Oosterink van de Universiteit van Amsterdam deed onderzoek naar de tandartsfobie.

tandarts

Foto: Erica de Jong

Wat houdt een fobie voor de tandarts in?

Floor Oosterink: „Het is een extreme angst voor bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling, niet-werkende verdovingen of een tandarts die boven je hoofd hangt. De patiënt ziet wel in dat de angst groter is dan gerechtvaardigd, maar vermijdt toch een tandartsbezoek en lijdt daaronder. Het heeft een negatieve invloed op het dagelijks leven.”

Wat zijn de gevolgen?

„Tandartsbezoeken worden overgeslagen, mensen krijgen een problematisch gebit. Dit gaat weer pijn doen, waardoor de angst voor de tandarts nog groter wordt. Een behandeling is ingrijpender dan een regulier bezoekje aan de tandarts. Als ze dan toch gaan, denken ze bij de volgende ontsteking: Ik ga daar mooi niet meer naartoe. Met alle gevolgen van dien: gaatjes, ontstekingen en pijn.”

Laten mensen door die angst daadwerkelijk hun tanden wegrotten?

„Ik ben mensen tegengekomen die alleen nog maar stompjes hadden. Soms rook ik tijdens een gesprek dat er een ontsteking in de mond zat. Uit angst en schaamte hielden ze tijdens het praten hun hand voor de mond. Bij sommigen wist ik dat er pus uit het tandvlees zou komen als ik erop zou drukken.”

Waar komt die angst vandaan?

„Het komt voort uit hulpeloosheid. Ze zijn niet zozeer bang voor de tandarts, maar voor de handeling. Je kunt niet zien of voorspellen wat er in je mond gebeurt en de patiënt heeft het gevoel geen controle te hebben.” „Ook sprak ik veel veertigplussers die angst hebben overgehouden aan de schooltandarts. De kinderen stonden in de rij voor de tandartsbus ‘waar gegil vandaan klonk’. Veel kinderen die eerder aan de beurt waren, kwamen huilend naar buiten. Ze lagen daar maar in de stoel, overgeleverd aan die meneer in de witte jas, zonder papa of mama die hun hand vasthield.”

Wat is er aan fobie voor de tandarts te doen? Een speeltje?

„Voor kinderen kan dat een oplossing zijn. Tegen hen wordt verteld dat ‘de tand gaat slapen’ als ze een verdoving krijgen.
Het gaat erom dat de tandarts de situatie controleerbaar maakt, bijvoorbeeld door af te spreken dat de patiënt de hand opsteekt om even te stoppen. Maar patiënten durven vaak niet te zeggen wat ze denken als ze een witte jas zien. We mogen best wat mondiger worden bij de tandarts. Letterlijk en figuurlijk.” 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht