Zorg

IVF als vruchtbaarheidsbehandeling? Hoe gaat dat?

Zwanger worden is niet vanzelfsprekend. Wanneer het niet op een natuurlijke manier lukt is een Ivf behandeling een optie.  Maar een ivf behandeling hoe gaat dat?

IVF Behandeling

(Afbeelding Youtube)

Kunt u niet zwanger raken, dan kan een ivf behandeling uitkomst bieden. In-vitrofertilisatie (ivf) is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting buiten het lichaam ontstaat. Ivf wordt ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. Een ivf behandeling krijgt u alleen op medische indicatie.

IVF Behandeling

In-vitrofertilisatie betekent letterlijk ‘in-glas-bevruchting’. Bij een ivf behandeling worden in het laboratorium 1 eicel en meerdere spermacellen bij elkaar gebracht. Als de eicel en een spermacel samensmelten ontstaat een embryo. Het embryo wordt in de baarmoeder van de vrouw geplaatst. Als het embryo zich innestelt, is de vrouw zwanger.

Indicatie voor ivf-behandeling

Een IVF-behandeling wordt uitsluitend op medische indicatie uitgevoerd. In het algemeen wordt ivf toegepast bij:

  • vrouwen van wie de eileiders niet goed functioneren;
  • vrouwen met endometriose (dit is wanneer zich ook baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder bevindt);
  • een niet te herstellen sterilisatie bij de vrouw;
  • onverklaarbare onvruchtbaarheid of als het zaad van de man verminderd vruchtbaar is.

Of u in aanmerking komt voor een ivf behandeling hangt ook nog af van uw persoonlijke situatie, zoals uw leeftijd en hoe lang u al probeert om zwanger te worden. In de meeste klinieken wordt u niet meer geholpen als u ouder bent dan 43 jaar.

Vergoeding ivf-behandeling

Heeft u een medische indicatie voor een ivf behandeling, dan krijgt u meestal de eerste 3 behandelingen vergoed via uw zorgverzekering. U kunt bij uw ziektekostenverzekeraar navragen wanneer en voor hoeveel behandelingen u verzekerd bent. Dit verschilt per verzekeraar en verzekering.

Vergoeding per 1 januari 2013

De vergoeding vanuit het basispakket van de zorgverzekering wijzigt in 2013 als volgt:

tot 38 jaar alleen recht bij terugplaatsing van 1 embryo bij de eerste twee IVF pogingen, bij de 3e poging 1 of 2 embryo’s;
van 38 jaar tot 43 jaar alleen recht bij terugplaatsing van 1 of 2 embryo’s bij alle 3 de pogingen;
vanaf 43 jaar geen recht meer op vergoeding van IVF pogingen of andere vruchtbaarheidgerelateerde zorg.

Spermadonatie

Eicellen, IVF behandeling

Eicellen

Is het sperma van de man niet bruikbaar voor ivf, dan is een donor nodig die zijn sperma af wil staan voor inseminatie. Sinds 2004 kan dit niet meer volledig anoniem. De donor moet aangeven dat hij in de toekomst bereid is zijn identiteit bekend te maken aan een kind dat met zijn sperma is verwekt.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht