Well-being

Gezond zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen, letterlijk: het vertrouwen in Zelf. De basis van vertrouwen dat elk mens heeft van binnen is een belangrijk kompas voor het leven. De basis waarop we onszelf kunnen vertrouwen en daardoor sturing kunnen geven aan ons leven.

Zelfvertrouwen

Ieder mens heeft die basis meer of minder ontwikkeld. Sommige mensen leren van ouders dat zelfvertrouwen opschepperig zou zijn of egoïstisch. We hebben het hier over gezond zelfvertrouwen. Niet over zelfoverschatting.

In de praktijk

De vrouw in de coachingsruimte kijkt me aan en zegt: ‘Zegt u het maar, u weet het immers beter.’ Het gaat over hoe de vrouw verandering kan aanbrengen in haar leven. ‘Nee,’ zeg ik, u bent de enige die kan beslissen welke keuzes u wilt maken.’ Ik heb daar niet genoeg zelfvertrouwen voor, zegt de vrouw.

Zelfvertrouwen of zelfverzekerd

Veel mensen verwarren zelfvertrouwen met zelfverzekerd zijn. Zelfvertrouwen is hoe u op uw zelf kunt bouwen. Hoe vaak heeft – u uzelf in de steek gelaten? – u gelogen tegen uzelf? – u uzelf wat aangedaan? Zelfvertrouwen is van uzelf houden. Meer zelfvertrouwen? Tel op 1 dag hoe vaak u van uzelf op aan kunt. U loopt de trap af: vertrouwt u op uzelf dat u veilig beneden aankomt? Zelfvertrouwen is bouwen op uzelf, elke dag weer.

Sterker worden

Elke keer als u merkt dat u op uzelf kunt bouwen, wordt u sterker. Vaak denken mensen dat het dan grote dingen moeten zijn. Welnee, zelfvertrouwen bouw je ook op door kleinere dingen in het leven. Zelfvertrouwen begint vanbinnen en als de basis daar wat stevig geworden is, vertoont het zelfvertrouwen zich aan de wereld.

Rol van ouders

Zelfvertrouwen heeft alles te maken met hoe uw ouders u geleerd hebben om op uzelf te vertrouwen. Hebt u een vader gehad die bij elk klusje zei: laat mij dat maar doen, jij kunt dat niet? Hebt u die boodschap ook helemaal binnen laten komen? Dan is de basis wat smal geworden; u moet er zelf aan werken om die te verbreden. Uw vader bedoelde het goed, echter u bent daar niet zekerder van geworden.

Volgende week meer over Zelfverzekerd in de wereld staan.

Drs. Joke Land is psycholoog

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht