Zorg

Rijkere ouderen doen minder beroep op zorg

Gepensioneerden met een hoge opleiding en een hoog inkomen doen minder beroep op zorg dan armere leeftijdgenoten met een lage opleiding.

( Foto: Appie Kamstra - www.appiesfotosite.nl)

( Foto: Appie Kamstra – www.appiesfotosite.nl)

Dit blijkt uit een studie die het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag presenteert. Een derde van de 65-plussers maakte in de periode 1998-2008 weinig gebruik van zorg. Tweederde deed een groter beroep op zorg via gemeentelijke ondersteuning (Wmo) of AWBZ.

Vitale ouderen

De eerste groep bestond vooral uit ‘vitale ouderen’ met een goede opleiding en inkomen, een groot sociaal netwerk en het gevoel regie over hun leven te hebben.

Ingrijpende gebeurtenis

Een kwart van de 65-plussers kreeg te maken met ingrijpende gebeurtenissen in hun leven, zoals het overlijden van hun partner. Hun gezondheid verslechterde en zij kwamen terecht bij Wmo of AWBZ.

Een op de acht 65-plussers kreeg aanvankelijk gemeentelijke ondersteuning en stroomde tijdens de onderzochte periode de AWBZ in. Deze groep bestond veelal uit weduwen, mensen met een afnemend sociaal netwerk of een zwakke gezondheid.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht