Zorg

UMCG vindt oorzaak ziektes. Ontwikkelen medicijnen komende tien jaar nog niet binnen bereik

Een groep internationale wetenschappers onder leiding van het UMC Groningen heeft voor honderd ziektes kunnen achterhalen wat er in het lichaam misgaat, nog voordat mensen ziek worden. Ze verwachten dat hun methode om met supercomputers en nieuwe wiskundige modellen grote hoeveelheden gegevens te analyseren de komende jaren veel meer medische kennis kan opleveren.

medicijnen, umcgDNA in kaart gebracht

De afgelopen tientallen jaren heeft de wetenschap het complete DNA van de mens in kaart weten te brengen. Vervolgens is van tal van chronische ziektes, zoals reuma, suikerziekte en glutenallergie vastgesteld welke fouten in dat erfelijke materiaal ervoor zorgen dat mensen een hoger risico hebben op die ziekte.

Veranderingen

“Maar we begrepen niet precies welke veranderingen in het DNA uiteindelijk die ziektes veroorzaken”, zegt hoofdonderzoeker dr. Lude Franke. “In een groep van achtduizend mensen hebben we gekeken of de verandering in hun cellen ook weer andere veranderingen veroorzaakt. We hebben voor honderd ziektes kunnen observeren dat de DNA-veranderingen allemaal één biologisch proces verstoren.”

Diabetes

Zo ontdekte de onderzoeksgroep dat bij diabetes type 1, de ’aangeboren’ variant van suikerziekte, het foutje in het erfelijk materiaal een subtiele verandering in het afweersysteem veroorzaakt. Het afweersysteem reageert soms te heftig. “Dit werkt dan als trigger waardoor een proces verstoord raakt en tot ziekte leidt”, vervolgt Franke.

In de toekomst kunnen dit soort gegevens door de farmaceutische industrie gebruikt worden om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Dat zal alleen zeker nog niet de komende tien jaar lukken.

Revolutie

De methode om op deze manier grote hoeveelheden gegevens tegelijk te onderzoeken, is volgens Franke een revolutie in de wetenschap. “Onderzoekers zijn traditioneel geneigd één specifieke vraagstelling te formuleren, gegevens te verzamelen en vervolgens een conclusie te trekken. Maar met de opkomst van big data, betere supercomputers en nieuwe wiskundige technieken is het nu mogelijk kolossale studies uit te voeren die antwoorden op een groot aantal verschillende vragen kunnen geven.”

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht